Monday, 3 June 2013

Sundown Marathon 2013

1 Jun 2013
11.30 malam
Bangunan Pit F1, Singapore

Ini merupakan midnight marathon aku yang pertama.
Sampai di Singapore awal pagi Sabtu.
Rehat. Makan. Tidur.

Seawal jam 8 malam, pergi ke Bangunan Pit F1, ambil bib number. Meriah kawasan race village tu. Nak masuk, ada pemeriksaan beg segala Lepas ambil bin, melawat kawasan sekitar tu, ada beberapa booth penaja dan ada juga aktiviti zumba.

Lepas puas pusing-pusing dan bergambar kenangan. Bertolak balik ke hostel di kawasan Masjid Sultan, untuk berehat sebelum kembali semula ke kawasan F1 Pit Building ini dalam jam 10.30 malam.

Untuk race ini, aku tidak meletakkan harapan yang tinggi, memandangkan kepenatan Hat Yai Marathon belum habis. Lagipun, rasa macam tidak cukup latihan sahaja.

Kira-kira 10,000 pelari dilepaskan sekitar jam 11.32 malam.
Laluan larian membawa pelari ke kawasan CBD singapore, kemudian masuk ke marina bay, lalu kawasan tepi padang gilf tepi tu, dan setrusnya East Coast Park, yang amatlah panjang dan buat U-turn di sekitar km24 kot, patah balik lalu jalan yang sama ke Garden by the Bay, Marina Bay Sands, finiacial strict  Singapore, lalu tepi Esplanade, dan tamat di F1 Pit Building tu.

Apa yang boleh aku nyatakan bahawa laluan race ini amatlah sempit, dengan terlalu ramai runners bergerak perlahan dibeberapa tempat. Rasanya bottleneck yang teruk di dalam kawasan gelap di km12, bila runners bersedia untuk masuk ke jalan yang lapang sedikit dari laluan sempit. Beberapa  tempat juga kawasan nya gelap.

Laluan dalam ECP, amatlah membosankan, lalu jalan dalam taman. 

Laluan agak selesa (walaupun tidak beberapa cerah) apabila memasuki Garden By The Bay, KM36-40, lalu tepi Marina Bay Sands, lari tepi shopping kompleks bagai

Cuaca keseluruhan larian, panas dan too humid. Water station mencukupi, pisang dan energy gel tidak mengecewakan.

Prestasi larian aku agak mengecewakan, namun, berpuas hati kerana berjaya juga menamatkan larian ini walaupun lebih 6 jam (unofficial time: 6:41).

Lepas tamat, ambil tshirt, medal, dan pisang serta air. Rehat sambil bergambar2 pandang Singapore Flter. Kemudian hujan kejap. malas nak berlama-lama di situ, bergambar dan terus nalik hostel.

Itulah pengalaman pertama aku berlari di Singapore. Lepas ini kalau berlari di sini, kena bersedia dengan laluan sempit dan crowded. Hehe.

Hingga ke larian berikutnya.

#keputusan dah keluar. Net time: 6:40. Rank: 3999














No comments:

Post a Comment

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...