Sunday, 27 October 2013

Cahaya SPK Fun Run 5km

Tarikh: 27 Oktober 2013
Tempat: Cahaya SPK, Seksyen U9 Shah Alam
Masa: 7:15 am
Jarak: 5km

1. Larian ini adalah percuma. Pelari perlu letak deposit RM20 semasa ambil bib, dan dapat semula lepas larian. Fun Run ini diadakan sempena perasmian jejambat baharu yang menghubungkan jalan utama ke susur masuk kawasan Cahaya SPK.

2.  Tepat 7:30 am, peserta dilepaskan oleh MB Selangor yg sebelum itu merasmikan jejambat baharu tersebut. Kira-kira lebih 300 orang runners berlari menuruni jejambat, masuk ke pintu utama SPK, seterusnya laluan mendatar hingga ke km 3.5. 

3. Cantik landskap dalam kawasan perumahan ini. Water Station pertama di km3. Aku berhenti sekejap, setelah terikut-ikut dengan pace orang lain di awal larian. Lepas km3.5, kena turun tangga dan masuk kawasan tasik. Sini pun cantik laluan jogging dia. Hingga ke km4.4, ada mendaki sikit, kemudian turun bukit semula. Apa lagi tingkatkan pace, dan berusaha utk tamatkan larian bawah 30 minit.

4. Berjaya tamatkan larian dalam 29:31. Yeay. Dah lama tak dapat sub 30mins utk 5km. Lepas tamat, dapat medal, segera minum milo, dapatkan breakfast dalam goodies bag, ada nasi lemak, pisang, roti dan air mineral. Bersarapan di tepi kolam. Best. Lepas tu, collect semula deposit RM20. Lepak2 tgk penyampaian hadiah dan lucky draw. Nampaknya tak bertuah harini. Hehe.

5. Keseluruhannya, larian ini best, simple dan yang penting ianya percuma seterusnya menggalakkan lebih ramai orang utk berlari. Di samping dapat tengok rumah2 canrik dalam spk cahaya ini, yang penting adalah saat berjumpa kawan-kawan runners yang lain. Tahniah juga pada Ejah, yg dapat podium (#3).

Run Gme Run 

T-21 days : PBIM






Sunday, 20 October 2013

Adidas King of The Road 2013

Adidas KOTR 2013
Sunway Pyramid
16.8km
20 Oktober 2013
6.45 am

1. Masuk KOTR ini sebagai recovery fun run/walk atas NPE highway, selepas beberapa jam selesai BSN PNM malam tadi.

2. Tiba di Caltex depan Sunway Pyramid dalam 6.00 am, bersiap, bergambar2 dengan member2, chit chat dengan runners. Masuk dalam starting pen dalam 6:30 am.

3. Kelihatan ramai runners di kategori 16.8km ini, dan semestinya ramai juga yg buat back to back selepas BSN PNM. Kategori 16.8km dilepaskan pada 6:45 am dan 10km dilepaskan pada   7:15 am.

4. Strategi aku untuk larian ini adalah enjoy, walking, running, jogging, phototaking and chit chat dan tamat sebelum cut off 2:45. Selepas dilepaskan aku jalan kaki sahaja hingga km2. Ramai runners sudah ke depan, dan semestinya ramai juga di belakang. Semua enjoy KOTR dgn cara masing2.

5. Lepas tol, baru aku berlari-lari hingga km6, skip WS1 kerana air masih banyak dalam botol. Lepas km6, berjalan balik, borak2. Untungnya laluan atas NPE ini adalah ada u-turn, dan boleh nampak elite runners memecut di arah bertentangan.

6. Cuaca pagi ini baik dan tidak panas. Maka, mmg kondusif untuk berlari. Dalam km7, ada pasukan sorak yg tidak putus2 memberi galakan dan sokongan kepada runners. U-turn di km8.5, depan tol. Aku berjalan lagi, sambil saksikan tarian tradisional yang dipersembahkan untuk menghiburkan runners.

7. Terus berjalan, bergambar hingga ke km10. Di sekitar km12, jumpa Rashid, Ford, Sobri dan Aizat. Apa lagi camwhore sana sini.  Lepas puas berjalan, sambung berlari sikit2 hingga km14.

8. Lepas km15 baru semangat balik nak berlari hingga garisan penamat. Sebelum ke garisan penamat, lambai sana sini kepada kamera. Misi berjaya, lintasi garisan penamat dengan 2:28 (net), 2:31 (gun).

9. Ambil medal, minum 100+, pisang dan segera bertemu dengan member-member yang tamat lebih awal. Terus bergambar2, lepak2 atas NPE sambil beri sokongan kepada runners yg masih berlari.

10. Runners own NPE on Sunday morning. Sesi bergambar sana sani atas NPE. Selesai. Terus beredar dan baru terasa mengantuk selepas cabaran 58km dalam masa 12 jam.

11. Keseluruhannya, Adidas KOTR merupakan race yang best, laluan yg ditutup sepenuhnya kepada runners. Tiada masalah trafik. Medal cantik. Tp rasanya ramai sangat walkathon (termasuk aku hehe), yg penting enjoy the distance. Hehe.

RankBib No.NameCategoryGun TimeNet TimeRemarks
2345A0686MOHD AZMI BIN ISA16.8KM Men (Malaysian)02:31:2402:28:29Facebook share










BSN Putrajaya Night Marathon 2013

19 Oktober 2013
8 malam
Palace Of Justice Putrajaya
42km

1. Ini adalah marathon aku yg ke 11 utk tahun ini (12 overall). Ekspektasi terhadap bsnpnm kali ini adalah target utk tamatkan dengan catatan lebih baik daripada SCKLM.

2. Petang itu, hujan di Bangi. Dijangkakan Putrjaya juga hujan. Tiba malam itu dalam 7:10 pm. Segera solat maghrib di masjid besi. Seterusnya ke kawasan race depan POJ. Bergambar2 sebelum race, bertukar2 motivasi dengan kawan2 runner yg ditemui. Dalam 7:50 pm, masuk ke starting pen.

3. Cuaca agak panas, walaupun di beberapa tempat di putrajaya adalah lepas hujan. Sebelum berlepas ada pertunjukan atas stage, alunan muzik semangat. Tepat jam 8.00 pm, kategori FM dilepaskan. Ada dalam beberapa ratus runners malam ini utk FM.

4. Berlari dengan pace 7.00/km, laluan dari POJ terus ke simpang PICC dan masuk highway belakang PICC. Atas jambatan atas ramai volunteer bersorak. Aku masih maintain hingga ke km5, masuk balik ke jalan PICC, susur tu agak mendaki. Mula walk break kejap. Terus masuk semula ke jambatan, menuju ke simpang kiri, dan ke atas jambatan lagi satu. Oh ya selepas Km7 ada brassband. 

5. Hujan renyai2 seketika di km7 ke km10. Aku lepasi km10 dalam 1:10, masih dalam target. Terus di jalan tepi presint 9, ada pisang di km12, ambil tapi aku masih tak makan sehingga km14, laluan terus sahaja di jalan beralun ini hingga ke susur presint 10, masuk semula ke jalan untuk ke jalan utama masuk ke putrajaya sekiranya datang dari arah IOI resort.

6. Hingga ke km18, aku dah berlari dengan langkah perlahan yang amat. Part mencabar adalah susur untuk masuk ke jalan tepi presint 15, berbukit. Berlari dan berjalan seketika, hingga ke km21, dengan masa 2:38. Pada masa ini, target aku dh berubah kepada sub6.00z

7. Dari km21 hingga ke u-turn di km30.5, laluan adalah jalan belakang yang menghala ke desa pinggiran putra dan seterusnya ke presint 5. Sepanjang ini, aku berlari-jalan-lari ikut tiang. Perasaan sunyi dan bosan selang seli. Kelihatan jarak antara runners pun agak jauh sudah. Menghampiri u-turn, nampaklah runners lain yang dah bersedia masuk ke jalan tepi tasik dekat kelab ekuestrian.

8. Setiap water station aku berhenti. Penat dan panas. Dari km 30.5 hingga ke km34, aku slow jog dan jalan je banyak. Kaki rasa dah tak larat. Beberapa kali berhenti kerana mcm nk cramp, cepat2 minum garam elektrolit. Di km35, ada beberapa support station bebas yang menghidangkan coke, ribena dsbnya. Aku sempat minum cola di support station Krazirunners. Terus segar, berlari hingga km37, dan berjalan balik kerana agak mendaki hingga ke susur untuk jalan ke taman warisan.

9. Dari sini, ada 4km ++ lagi, kaki makin longlai, mata mengantuk dan amat lapar. Perlahan2 slow jog hingga ke lepas simpang ke Wisma Putra. Makan energy gels buat kali terakhir. Seterusnya perlahan2 begerak ke simpang belakang JIM. Berlari hingga ke simpang u-turn sebelum AGC. Pergh mmg hazab.

10. Last water station di km41. Aku basahkan badan dan kepala dengan sponge. Baru rasa sejuk. Berjalan hingga lebih kurang 600meter ke garisan penamat. Seterusnya, dapat kekuatan, berlari bagaikan tiada kesakitan untuk mengejar sub-6.00. Dan akhirnya berjaya lintasi garis penamat pada 5:59:38. 

11. Yeay. Walaupun tidak PB, ia tetap lebih baik dari SCKLM. Lepas sampai je, dikalungkan medal, ambil snacks dan finisher t. Terus jalan2, buat cooling down. Suasana masa ini agak lengang sudah, kebanyakan runners sudah pulang. Lagipun dah hampir 2:00am dan ramai sudah bersiap utk KOTR esok pagi. Selepas bersalam2 dengan runners yang ada, bergambar2 dengan kawan2. Aku segera beransur dari POJ menuju ke Bandar Sunway.

12. Keseluruhannya, BSNPNM tahun ini ok mcm thn lepas, penganjuran bagus, ws semua cukup air, pisang, gel, tembikai, sponge, hiburan cukup walaupun beberapa strecth agak boring. Baju finisher pun cantik tahun ini, cuma medal dia biasa2 je. Apa-apapun, tetap marathon yang baik. Thn depan mungkin kembali, tp mungkin nk masuk HM je kot (hehe).

13. Kedudukan 256/368 Men Open. Not bad kan.










Sunday, 13 October 2013

Penang Run Series 3

Tarikh: 13 Oktober 2013
Tempat: SK Sg Pinang, Balik Pulau (Mula) / SMK Teluk Bahang (Tamat)
Jarak: 21km
Masa: 6.00 pagi



1. Tiba di SK Sungai Pinang sekitar 4.50 pagi, masih awal. Hujan biasa-biasa masa ini. Sekali lepas subuh, dan pelepasan 6.00 pagi, hujan selebat-lebatnya. Maka, masa ini dah terbayangkan this is very "fun" race till the end. 

2. Tema siri 3, adalah POWER. Berdasarkan kepada laluan larian, pelari akan mendaki bukit-bukit di Balik Pulau sehingga km12, dan selepas itu, merupakan larian turun bukit. Bermula dari SK Pinang, dalam hujan lebat, berlari hingga ke Palazo, tak jauh dari pantai acheh (kot nama dia), buat u-turn, dan seterusnya patah balik ke jalan utama balik pulau ke teluk bahang.

3. Hujan lebat, sejuk dan kadangkala laluan gelap, memang mencabar pelari. Memasuki fasa berbukit, aku cuba sedaya upaya kurangkan berjalan untuk mendaki. Berjaya sampai ke km8 dengan jayanya, rehat kejap, minum air, minum ORS juga, teruskan berlari/fast walking sehingga km12. Dalam tempoh ini, hujan adakalanya lebat, adakalanya berhenti, adakalanya renyai-renyai sahaja. Tapi yang pasti kasut sudah berat. Sampai di Air terjun Titi Kerawang, wah, tu dia air mengalir kuat. Seronok dengar bunyi air terjun.

4. KM12-15, turun bukit. Dalam keadaaan hujan, penurunan bukit juga mencabar kaki. Aku cuba berlari seadanya hingga ke km16-17. Aku buat walk break sekejap. Lihat jam, aku berkira-kira untuk menamatkan larian bawah 2:30 dan masih berpeluang. Dari KM17, masuk ke empangan teluk bahang, buat u-turn di hujung empangan, hujan agak reda masa ini. 

5.Berlari dengan pace santai dan terkejar-kejar untuk sub 2;30, menuruni bukit di empangan tersebut, berlari dan berlari hingga dah nak sampai SMK teluk bahang tu, depan adventured park kot (namanya), air bertakung dengan agak banyak. Redah sahaja lah. Masuk pintu pagar sekolah, berlari dan berlari, dan berjaya tamatkan larian dalam 2;29 (net time). 

6. Tamat larian, ambil medal, breakfast nasi lemak, air vico, revive isotonik, roti dan tembikai. Makan, dengan keadaan kurang berselera sebab sejuk. Kemudian, nah, hujan kembali turun dengan selebat-lebatnya. Meriah. 

7. Lepas bergambar kejap, bersedia balik hotel di kampung nelayan teluk bahang, dengan berjalan kaki/berlari dalam hujan. Seronok.

8. Keseluruhannya, siri 3 ini paling best (buat aku), kerana berjaya baiki masa dari siri 1 (2:52) dan siri 2 (2:51), dan semestinya pengalaman berlari sepenuhnya dalam hujan (tanpa kilat), amat menyeronokkan. Rasanya semua runners bergembira dengan siri 3 yang best ini.

9. Bertemu di siri akan datang, penutup Teluk Bahang - Esplanade. Maklumat lanjut mengenai Penang Run boleh diperoleh di www.penangrun.com

10. Keputusan di championchip.com.my:

238 / 446 Mens Open
A1020 MOHD AZMI BIN ISA 2:31:52 2:29:36 0:28:21 2:18:44 6:02:25 8:32:00
427 / 706 Men Overall
490 / 864 Men and Women Overall
264 / 392 Kedudukan Selepas 3 Series - Men Open






Sunday, 6 October 2013

Brooks-KRI Annual Run 2013

Tarikh: 6 Oktober 2013
Tempat: The Haven, Ipoh
Jarak: 21km (dan 10km)

Finding my running mojo

Datang ke Ipoh kali ini untuk mencari semula semangat berlari selepas mengalami "down" di SCKLM 2013.

Before Race

Sabtu diisi dengan menghadiri klinik larian PBIM.
Kemudian, makan2 di Dim Sum Greentown - my favo bila berada di Ipoh.

Ambil bib di The Haven, Tambun - lokasi larian tahun ini. Tahun lepas Riverside Kinta di tengah bandar jadi lokasi. Maka, race course tahun ini semestinya berbeza dengan tahun lepas.

Cantik kawasan kondo di The Haven ni. Ada bukit batu kapur di belakangnya dan tasik juga.

Aku menginap di Sun Inn Hotel Tambun, sekitar 3km dari The Haven.

Race Day

Lepas subuh, hujan sudah berhenti. Cuaca segar, nyaman dan dingin - amat kondusif untuk berlari. 

Tiba di lokasi dalam 6:05 am. Sudah meriah kawasan The Haven.
Peserta 21km dilepaskan sekitar 6:38 am oleh datuk bandar Ipoh. 
Peserta 10km dilepaskan 10minit selepas itu.

The Race

Laluan kali ini membawa pelari dari the Haven ke Sunway City, masuk jalan depan The Lost World of Tambun, u-turn depan simpang McD- terus semula ke jalan tg rambutan - chemor, masuk simpang ke empangan, lalu kawasan kem polis pga, lalu kawasan kg orang asli, tepi laluan jeram/air terjun, seterusnya u-turn di KM13.5 patah balik ke The Haven melalui jalan yang sama, cuma 1km terakhir masuk jalan kampung. Keseluruhannya, view sangat cantik dan scenic. Terutamanya di kawasan air terjun/jeram, dan kawasan berlatar belakangkan bukit batu kapur.

Beberapa tempat di laluan race kali ini berbukit terutamanya di perkampung orang asli sebelum berpatah balik.

Strategi aku berlari harini ini adalah secara berhati-hati dan cuba tidak injure. Sambil mencari semula nikmat berlari. Target asal 2:30. Berlari hingga km5, steady pace, dalam 35 minit (7.00/km), terus hingga water station pertama di km6. Aku berhenti. Minum air.

Kemudian berlari lagi, sambil beberapa kali buat walk break kerana rasa kaki tidak selesa. Melintasi km10 dalam 1:12. Kat sini laluan tepi empangan, dan agak nyaman, dan mula berbukit. Seterusnya aku ubah sasaran kepada 2:45, memandangkan dengan pace sekarang, rasanya it's achievable.

Menuju ke u-turn di kg org asli, agak berbukit, kat sini aku banyak walk break dan bergambar2 menikmati air terjun/jeram yang mengalir. Memang mendamaikan.

Lepas u-turn, kembali berlari dengan pace santai, cuba push, tapi rasa mcm tak dapat. 

Hingga ke 1km terakhir. Aku lama sikit buat walk break sampai ke depan pintu masuk the Haven. Menyedari aku masih berpeluang utk buat bawah 2:45, aku mula berlari agak laju hingga ke garisan penamat.

Lintasi garisan penamat di 2:38 berdasarkan jam timing besar tepi arch tu. (Updates official time 2:37:49. Ranked 240/322)

Rasa gembira. Menamatkan larian bawah 2:45, dan semestinya season best for me, though that's not a PB.

Post Race

Tamat larian. Ambil medal. Oh ya, tahun ini kena pulangkan semula timing chip baru dapat medal. 

Ada kuih muih dalam meal pack, pastu free flow air soya, 100+ juga.

Cooling down. Bergambar2 dengan familiar faces, congrats each other pastu tgk penyampaian hadiah.

Overall

Medal tahun ini cantik dari tahun lepas (cuma jarak 21km dan 10km diaekalikan dalam medal - maka tiada eksklusiviti di situ), begitu juga laluan yang berbeza memberikan kelainan kepada runners.

Penganjuran annual run KRI ini sentiasa best, kawalan trafik yg baik, WS yg mencukupi air nya.

My verdict: i will come to ipoh again next year.

#T-13 days to BSNPNM

#Run Gme Run

















Ascis PBIM Running Clinic

5 Oktober 2013
Tempat: Padang Polo, Ipoh
Masa: 5.00 petang.

Seperti deja vu, setahun yang lalu, datang ke Ipoh untuk Brooks-KRI Annual Run dan sehari sebelumnya akan hadir ke klinik larian dibawakan oleh Asics.

Tiba di Padang Polo dan terus mendaftar. Sesi kali ini agak ramai berbanding tahun lepas. Semua terjua untuk PBIM bulan depan.

Sesi dimulakan dengan pemanasan badan. 
Kemudian, lari 3 loops Padang Polo, dalam 4km.

Seterusnya ada penerangan dan demo mengenai cross training untuk tingkatkan stamina, seperti squat, burpee dan sebagainya.

Lepas itu, sesi speed intervals. Pergh penat juga sesi ini. Harap lepas ini boleh amalkan untuk tingkatkan prestasi larian.

Sesi diakhiri dengan cooling down. Seterusnya Q&A, berkenaan dengan latihan utk PBIM, nutrisi dan sebagainya.

Satu lagi sesi bermanfaat untuk aku. Refresh balik teknik2, agar tidak mengalami performance plateau.

Bersiap untuk Brooks-KRI Annual Run 2013 esok.






Full Marathon 2017

Gme Marathon Challenge 2017 - My Story  1. Secara rasminya kalendar marathon saya telah tamat untuk 2017. 11 bulan, dengan tamat ...