Monday, 29 April 2013

Mei Sudah

Tamat April. Memasuki Mei sudah.

Sedar tak sedar, aku telah menamatakan 5FM, 2HM dan beberapa larian 10-21km di 2013 sehingga 30 April.

Perancangan di bulan Mei seperti dalam gambar. Amat berharap dapat buat sub-5hrs dalam FM di Mei ini.

Apa-apa pun kena tingkatkan latihan dan elakkan kecederaan.

Run happy.

Run Gme Run!!




Sunday, 28 April 2013

Bidor Half Marathon 2013

Tarikh: 28 April 2013
Tempat: Dewan Muhibbah Bidor
Masa: 7.00 pagi
Jarak: 21km

Pagi ini ada dalam beberapa ratus kot runners untuk kategori 21km. Awal pagi suasana tepi dewan muhibbah sudah meriah.

Selepas seminggu IOM, aku buat HM lak kali ini. Rasa dah lama tak buat HM, ni kira HM ke-2 selepas Brooks haritu. Sasaran race Bidor ini, adalah aku nak tamatkan lebih baik dari Brooks. Aku tahu aku tak boleh berberapa pantas sangat hari ini, kerana lutut masih sakit.

Race bermula jam 7.00 pagi. Laluan membawa keluar dari pekan Bidor menghala ke laluan kampung, buat u-tyrn di km5. Jalan sini best, tak jam, kiri kana ada pokok kelapa sawit. Seterusnya dari u-turn berlari semula ke simpang dan masuk ke jalan menuju ke kampung chang (betul kot nama dia, lupa dah tadi), perkampungan orang asli, buat u-turn di km15 dan seterusnya patah balik ke prkan bidor. Aku suka route sini, berbukit dan banyak pokok. Tapi cuaca panasnya apabila menghampiri km 18 dan habis.
Huhu. Memang panas dan mencabar, bagi pelari superslow macam aku.

Rasanya seawal km5 aku dah berjalan. Mujur mohan marathoner banyak bagi semangat kat semua runners. Berlari, dan semua water station aku berenti. Lepas 15, mmg banyak jalan/lari sampai habis.

Berjaya menamatkan larian dalam 2:42, yeay walaupun tak PB, tapi tetap lebih baik dari Brooks.

Lepas tamat, seperti biasa, dapatkan goodies bag, medal segala, makanan dan semesti bergambar2 kenangan. Cuaca dah makin panas masa ni. So aku tak lepak lama lepas tamat.

Keseluruhannya, aku suka race course di Bidor. Menarik . Semua ada. Pokok getah, kelapa sawit, pisang, bukit. Hahaha. Water station semua cukup, urusan trafik, marshall semua ok. Cuma aku x suka beberapa kawasan ia "berbau", rasanya tepi dewan tu pun berbau. Hehe.
Semestinya aku akan kembali berlari lari di Bidor di masa akan datang.

Till the next race. Run Gme Run.

*keputusan rasmi di championchip.com.my

Gun Time/Official Time: 2:43:08
Net Time                     : 2:42:31
Rank: 221
Total finisher (Male - Open):276
























Sunday, 21 April 2013

Island Ocean Marathon: The Race

Tarikh: 21 April 2013
Tempat: Awana Porto Malai
Masa: 4:30 am

Dalam 3:15am, aku sampai di Awana, naik shuttle bus dari Fave Hotel.
Suasana mulai meriah dengan runners awal2 pagi tu.

Sebelum pelepasan sekitar jam 4:30am, ada taklimat keselamatan, penerangan mengenai race ini dan 60saat penghormatan kepada Boston Marathon.

Ada hanpir 1,000 runners dari Malaysia dan negara2 luar. Oleh kerana race ini secara teknikalnya adalah long run yg berjarak lebih 42.195km, maka, tiada cutoff time, dan runners boleh take their sweet time to complete the race. Memandangkan aku baru lepas back-to-back marathons last two sundays, maka, aku target hanya untuk enjoy race ini dan menamatkan larian untuk dapat medal penamat dan baju penamat yg cantik itu.

Tepat 4:30 am, larian dilepaskan.

KM0- KM3.5 : berlari dari Awana menuju ke Pantai Cenang
KM3.5 - KM4.5 : berlari dalam gelap di pantai cenang. Menarik dan fun run gitu.
Kemudian sambung semula larian menuju ke Langkawi Airport.
KM4.5 - KM10: ada kawasan gelap tepi lapangan terbang, namun, semua terkawal ada lampu dr runners dan penganjur juga sentiasa ada memberikan cahaya.
KM10 : aku buat photo stop pertama. Haha.
KM10- KM15: lalu dari simpang ke Airport dan buat u-turn sebelum ke kuala muda (betul ke nama ni? Hehe).
KM15 : aku berenti solat subuh dan toilet break di Airport.
Sambung semula lari lepas tu.
KM15-KM17 : matahari mula menampakkan diri. Best dan nyaman masa ni.
Larian diteruskan. Sekali sekala aku penat aku jalan je. Pastu ambil gambar sikit2.
Semua water station aku berenti.
KM18-KM21: jalan/lari/jalan lagi. Ni dah dekat jalan utama dari airport ke kuah. Matahari mula meninggi. Bukit2 somemore. Mencabar lak.
Aku crossed 21.1km dalam 3j05m kot. So pada masa ni, aku hanya pikir nak segera tamat, mungkin dalam 6j++ adalah sasaran realistik.
KM25: di jalan besar tu. aku berenti bergambar lagi. Kemudian laluan larian masuk ke simpang bukit malut.
KM28 : pertama nampak ocean masa ini di bukit malut. Pertama kali aku lalu kawasan perkampungan nelayan sini.
KM29: yeay. Ada coconut station tajaan Brooks. Best. Every runners dpt air kelapa seorang sebiji. Pergh hilang dahaga.
KM29 - 30. Lari/jalan seperti biasa. Pastu bergambar lagi di km30.
KM30 - KM35: laluan langkawi port, navy base, dan laluan tepi laut, dan nampak awana dari kejauhan. Pergh. Panas giler masa ni. Ramai runners berjalan je masa ni. Janji semua tak quitting.
KM35 - KM40 : laluan menghala ke simpang pantai cenang. WS di Km40 depan Fave Hotel, sediakan coke. Lega dapat basahkan tekak dengan coke. Panas tak payah cerita lah masa ni. Mmg terik.
KM40- KM42.195 : laluan dari simpang pantai tengah ke awana. Satu bukit lagi untuk ditempuhi. Pergh. Panas dan bukit bersatu. Best mencabar.
KM42.195 : ada gerai ice cream yeay.
KM42.185 - Penamat: aku lari dengan gigih gitu sambil bawak ice cream. Oh my finishing photo with ice cream. Cool.
Haha.
Crossed the finish line after 6:37. Lega.
PB or no PB, it doesnt matter. Janji tamat. Rasanya dalam 44km kot cabaran ni.

Lepas tu disarungkan medal penamat yg cantik tu. Ambil goodies bag. Dan masa untuk bergambar2 kenangan.

Race yg menarik. Tahniah pada penganjur dan semua runners yg menamatkan larian dan we are all marathoners. Yeay.

Keseluruhannya, aku enjoy dengan IOM 2013. Berjaya gak misi back-to-backto-back marathons.

Paris
Bonn
Langkawi.

What a journey.

Run gme run.

P/s: harap dpt berlari di The Marathon Series - The River Jungle Marathon bulan 9 nanti.



























Saturday, 20 April 2013

Island Ocean Marathon: Bib Collection

Tempat: Resorts World Langkawi (Awana Porto Malai)
Tarikh: 20 April 2013

Pagi sampai je Langkawi, aku terus gi ambil bib untuk marathon esok.

Urusan simple je, bagitau nama/slip pendaftaran dan dapat bib tu semua.

Kt situ adalah jual GU gels, garmin, 2xU produk semua.

Ramai juga runners yg stay terus di RW Awana ni.
Dan sebahagian lagi di Fave Hotel. Aku stay di Fave Hotel. Promosi bersekali semasa daftar marathon ni hari tu.
Selain tu, rasanya ramai runners tinggal di kawasan Cenang. Mudah.

Lepas ambil bib, aku ke Fave Hotel. Dan rehat, makan dan semestinya tidur.

Jumpa esok di The Marathon Series - Island Ocean Marathon.

#run gme run









Wednesday, 17 April 2013

I did it, Back to Back Marathons

Percaya pada diri dan keyakinan...

Pada mulanya, agak ragu2 untuk menyertai back-to-back marathons dalam tempoh seminggu. Tapi alang-alang dah ke Eropah, maka, peluang ini tidak harus dilepaskan.

Syukur Alhamdulillah, berjaya menamatkan Bonn Marathon, seminggu selepas Paris Marathon. Lebih manis, berjaya tamatkan Bonn dengan masa 5:27 dan Paris 5:28.

Walaupun gagal capai misi sub-5hrs di maiden marathon in Europe, namun kenangan b2b marathon ini amat bermakna.

Memang agak seksa diri utk recover dalam masa yg singkat. Namun, rehat yang mencukupi serta penghidratan dan pemakanan dapat membaik pulih semula otot2 yg kepenatan.
(Mmg lepas Paris, agak malas berlari hinggakan x berlari langsung sebelum Bonn. Taknak ambil risiko kecederaan).

Run tired dan run hurts, adalah berbeza. Yang pasti kena sentiasa run happy.

Moga terus dikurniakan nikmat kesihatan dan kelapangan untuk terus berlari dan berlari.

#run gme run



Bonn Marathon 2013: The Race

Tarikh : 14 April 2013
Masa : 10.30 am
Tempat : Bonn City Centre, Germany

Yup, marathon ini bermula jam 10:30 pagi, dan semestinya dijangka habis hampir 4 petang. 
Bonn agak panas dalam 13 darjah, berbeza dengan Paris minggu lepas 3 darjah.

Aku tidak mengharapkan apa2 daripada marathon ini, sekadar menamatkan larian sahaja dan berjaya melaksanakan misi back to back marathon.

Yup, sebenarnya jauh di sudut hati, memang berharap agar dapat buat sub-5hrs, atau sekurang-kurangnya lebih baik daripada Paris.

Bonn Marathon tidaklah sebesar Paris, dalam 15,000 runners sahaja rasanya untuk semua kategori, 10km, 21km, 42 km. FM ada dalam 1,200++ orang je kot.

Tepi kemeriahan tetap sama dan terasa. German style.

Ruang pelepasan mula dipenuhi dengan runners seawal jam 8.00 pagi. 8.30 pagi dimulakan dengan ketegori skate.

FM dilepaskan tepat jam 10;30 am. Race course membawa pelari berlari 2 loops pusing kota Bonn, melintasi jambatan menyeberangi sungai Rheine, masuk semula ke kota, menuju ke HQ United Nation, Germany (Bonn is Germany's UN City), menara DHL, masuk ke pusat bandar ruang utama musterplatz (area sini best, penuh dengan penyokong dan tourist yg turut memberi sokongan).

Aku berlari seperti biasa, slow, ikut pace sendiri, hingga ke km 21, aku ikut sasaran buat bawah 2;30. Namun lepas km 24, kaki mula terasa amat sakit (otot tak sempat recover kot).

Oh ya, bekalan air, cola, teh dan pisang disediakan seawal km3. Memang takkan rasa lapar. Sentiasa ada bekalan. Beberapa tempat ada persembahan hiburan, dan di checkpoint km 3, mc akan umumkun setiap runners yg melintasi. Bangga jap bila dia sebut "ISA from Malaysia" hehe.

KM25 ke 33km, aku banyak berlari dan berjalan . Untuk elakkan cramp, beberapa ors juga aku minum. KM33 - 42.195 km just run/walk/fast walk/run again. 2km terakhir memang semangat berlari hingga tamat.

Aku menamatkan Bonn Marathon dalam masa 5:27. Yeay, 1 minit lebih baik dari catatan Paris (5:28). Ini cukup membuatkan aku rasa gembira. Dan melupakan segala kesakitan kaki/lutut.

Walaupun aku kira sebagai pelari yg amat perlahan, kerana rasanya aku antara 30 org marathoner yang akhir sampai garisan penamat. Cutoff time 6:30, dan rasanya lass runner cross finish line at 5:41. Memang rasa saiko berlari dan nampak sweeper car kt belakang secara perlahan ikut pelari terakhir. Dan masa tu memang jalan dah kosong sekosongnya. Tinggal few runners masih berlari dan marathon relay yg baru nak abis.

Aku suka atmosfera di garisan penamat tu. Karpet kuning Duetsche Post tu pun menarik (DP penaja utama marathon ni). Kawasan lari di celah-celah bangunan untuk ke garisan penamat tu pun best. Rasa dekat sangat. 

Tamat lari dan dikalungkan medal penamat memberikan suatu perasaan puas.

Keseluruhannya, aku enjoy race ini. Walaupun cuaca agak panas dingin mentari kan.

Maklumat lanjut mengenai Bonn Marathon, seperti data, race course, dsbnya boleh diperoleh di http://www.deutschepost-marathonbonn.de/

#run gme run

Pro:
- berlari tepi sungai Rheine amat best dan menarik
- race course yang tidak membosankan, banyak benda boleh ditengok
- sokongan  dari semua pihak sepanjang race course memang superb, German style
- urusan post race yg simple
- bekalan air, cola, teh, pisang semua mencukupi siap berlebihan. Siap dapat kot sebotol lagi masa nk tamat. jenuh aku teguk coke. hehe



Cons:

- kawasan perlepasan agak sempit sebenarnya. Mujur dia lepaskan ikut target time masing-masing
- tandas agak sedikit, rasanya ramai je elakkan Q panjang pergi pee celah2 pokok dalam taman. hehe

























Bonn Marathon 2013 : Running Expo

Tarikh : 13 April 2013
Tempat: Munsterplatz (Kawasan dataran utama di tengah kota Bonn)

Expo ini tidaklah sebesar Paris. Namun, tetap menarik untuk dikunjungi, mentelahan lagi kena ambil bib number pun di sini.

Banyak juga booth2 yang ada dan menjual pelbagai produk yang menarik untuk dibeli, ditinjau atau pun di angan2kan.

Hehe.

Dalam 2 jam juga aku kat situ, dan sempat sambar Saucony Virrata. Hmmm, kasut zero drop pertama yg aku beli. Harap dapat biasakan dengan kasut ni nanti bila berlari di Malaysia.













Tuesday, 16 April 2013

Paris Marathon 2013 : The Race

Tarikh: 7 April 2013
Mula: 8:45 pagi
Di : Champs de Elsyee

Tu dia suhu pagi ini adalah 3C. Memang menduga jiwa dan raga.
Kemeriahan Paris Marathon bermula pagi itu. Lepas letak beg di kawasan Avenue Foch, terus ke starting area. Corral aku adalah 4h30m, warna pink, di belakang sekali.
Memang jangka bermula wave terakhir kot, selepas semua waves kt depan berlepas.

Sekitar lepas 50minit dari pelepasan pelari elit dan semua waves lain, corral aku dilepaskan.
Bermula dari saat lintasi timing mat, aku berlari dalam keadaan yg agak kurang selesa. Sejuk. Macam tidak berpeluh.

Hingga ke KM10, aku masih lagi berjaya ikut pace untuk 5hrs, iaitu target utama aku di Paris Marathon kali ini.

Sepanjang race course memang ramai orang, termasuklah pelancong yang berenti bagi sokongan. Aura berlari di Paris sungguh mengujakan. Muzik dan persembahan berkaitan rasanya di setiap 2/km kot, di tempat-tempat strategik.

Dari km11 ke km21 aku belari dengan pace sendiri yang agak slow. Even belon pace 5hrs mula melepasi aku di km23. Saat ini, memang aku rasa harapan untuk buat bawah 5hrs agak samar. Berlari/berjalan/berjalan laju/ berlari lagi, itulah strategi aku untuk second half marathon ini.

Rasanya lepas km30 pun aku rasa macam sejuk. Huhu. Mujur takde cramp yg teruk. Aku berlari2 anak hingga ke km35. Lepas tu, rasanya banyak jalan hingga ke km 40. KM41 hingga penamat baru aku berlari dengan sukarianya. Haha. Berjaya melintasi garisan penamat dalam masa 5:28. Lewat 28 minit daripada yang aku sasarkan.

Namun, perasaan menamatkan marathon adalah sangat indah walaupun gagal buat PB.

Paris Marathon adalah marathon terbaik dan terbesar yang pernah aku sertai. Cukup daripada semua segi, air, muzik, manisan, kismis, oren dan sebagainya. Urusan post marathon, mudah, pembahagian finisher tee, medal, air, dan ambil bag mudah dan cepat.

Moga aku berjaya tamatkan marathon di bawah 5 jam. Di suatu masa.

Au Revoir PARIS!!
 #maklumat lanjut mengenai paris marathon boleh diperoleh di http://www.parismarathon.com 

Daripada 38K finisher (6:30 hrs cutoff time)



Lihatlah betapa ramainya runners. Aku bermula di corral 4:30, berdekatan butik LV


Yeay dah nak tamat


Tetap maintain pandang kamera kan


Love the finisher medal. Colorful.


Yeay kibarkan jalur gemilang


with our pride. Jalur Gemilang.


Medal penamat disarungkan kepada leher marathoner


semua keletihan lepas marathon


ni cuaca pada pagi itu


salah satu water station


ni je gambar aku bersama Eiffel masa lari. ni sekitar km 29 kot.


bersedia untuk berlepas

Full Marathon 2017

Gme Marathon Challenge 2017 - My Story  1. Secara rasminya kalendar marathon saya telah tamat untuk 2017. 11 bulan, dengan tamat ...