Monday, 25 February 2013

Standard Chartered Hong Kong Marathon 2013

Standard Chartered Hong Kong Marathon 2013
Date: 24 February 2013
Start/Finish: Nathan Road/Victoria Park, HK
Time: 6.40 am

Kali ini aku bermarathon di Hong Kong pula. Tiba tengah malam pada 22/2, ambil race kit pada 23/2, lari pada 24/2, dan balik Malaysia pada petang 24/2. Memang rushing dan memenatkan.

Marathon kali ini pun ala-ala mencabar, laluan yang berubah elavation, dari jalan biasa, ke flyover, ke jambatan, ke terowong, ke jambatan lagi, ke terowong lagi, ke jambatan lagi ke terowong dasar laut, ke flyover ke jalan raya. Pergh memang mencabar. Cuaca lak agak dingin.

Berlepas jam 6.40 pagi, untuk kategori Marathon Challenge (di SC HKM ni, ada beberapa kategori untuk marathon, bagi memudahkan pelepasan dan tidak menyesakkan laluan, kerana, sesetengah jalan amat sempit).

Seperti biasa aku berlari dengan pace sendiri. Tapi bila memasuki terowong pertama di KM9 (atau 10) aku dah mulai penat semacam, dan pertama kali aku buat walk break seawal ini dalam marathon. Ambil nafas. Minum air, dan badan masih kurang berpeluh. Aku terus berlari dengan agak perlahan hingga ke jambatan berikutnya, Tsing Ma bridge (jambatan ni cantik dan ikon di HK, ala2 jambatang golden gate di SanFranc). Nah, berlari hingga ke hujung jambatan dan berpatah balik, ke jambatan berikutnya. View agak menarik, kat bawah hanyalah laut..
Laluan penuh adalah seperti berikut:
     
[Start on Nathan Road (TST) near Hotel MiraAustin Road Canton Road Wui Cheung Road(w/b) D1 Road West Kowloon Highway(s/b) Ngong Shuen Chau Viaduct(e/b) Stonecutters Bridge(s/b) East Tsing Yi Viaduct(s/b) Nam Wan Tunnel(s/b) West Tsing Yi Viaduct(s/b) Tsing Ma Bridge(Kln/b) Ting Kau Bridge(s/b) Cheung Tsing Tunnel(Kln/b) Tsing Kwai Highway(s/b) West Kowloon Highway(s/b) Western Harbour Crossing(s/b) Connaught Road West Flyover(e/b) Man Po Street Man Kwong Street(e/b) Man Yiu Street(s/b) Lung Wo Road(e/b) Fenwick Pier Street(e/b) Convention Avenue(e/b) Hung Hing Road(e/b) Marsh Road flyover Lockhart Road(e/b) East Point Road Great George Street Gloucester Road(n/b) Finish at Victoria Park, Hong Kong ]
[Source: www.hkmarathon.com] [Untuk rajah penuh race course juga boleh dilihat di http://www.hkmarathon.com

Menghampiri km21, aku terasa amat letih sangat, dan cross 21.1km dalam masa 2j37m, agak perlahan. Seterusnya, berlari-berjalan-berlari lagi hingga ke km26, dan masa inilah kaki mula rasa sakit di bahagian lutut dan cuaca mulai panas sedikit. Lepas dapatkan minyak panas dari medical stop yang ada, baru rasa lega.

Oh ya, sepanjang di race course ni, bekalan air, isotonik, cokelat, pisang semua ada. Plus, kata2 motivasi serta komik2 yg menarik perhatian pun ada. Nak give up pun rasa sayang.

Sambung balik, dari km 26 ke km 33.3, aku berlari dengan agak perlahan dan sambil berjalan bila perlu. Tekanan mula dirasai, kerana aku kena sampai di check point 33.3km sebelum jam 11.30 pagi, pulun lah aku berlari hingga ke CP tersebut. Kelihatan juga ramai slow runners seperti aku yang gigih untuk sampai ke CP before cut off time tu. Ini kerana sekiranya lewat, maka, terpaksalah naik sweeper bus yg sedia menanti. Oh ya, HKMarathon ni, cut off time dia 6jam. Maka, bagi memudahkan perjalanan race, di setiap check point, memang ada time limit dia.

Checkpoint berikutnya adalah di km36.9, sebelum jam 12.00 pm. Menghampiri km34, aku merasanya macam nak give up, terowong dasar laut menanti di hadapan. Tapi memang terharu, bila crowds tepi toll tu (rasanya ramai students HK U) bagi sokongan, dan meremang bulu roma aku bila terdengar perkataan "MALAYSIA BOLEH" yup. memang itu yang aku dengar kt situ. Terus aku lambai dan senyum kt diaorang. Memang superb. Memikirkan aku kesuntukan masa, maka, digigihkan juga berlari/berjalan untuk sampai ke km 36.9 sebelum jam 12.00. Aku sampai di sana dalam jam 11.52am.  

Seterusnya, km40.7 sebelum jam 12.30. Kali ini, dah keluar terowong, cuaca makin panas, dan agak dingin sebenarnya. Makin ramai runners ala2 zombie semua, dan semestinya keep encouraging each other untuk terus menamatkan larian. Pada masa ini, memang terasa macam dah abis segala2nya. Hinggalah nampak sign, 1km to go, terus rasa semangat, tambahan pula, di jalanan yang sempit, dan crowds yang ramai di tepi2 shopping complex yg ada, aku berlari dan berlari, walaupun sakit...hinggalah ke garisan penamat.....selepas 5j55m.......berjaya juga.....

Memang mencabar buat ku di HK in. Hinggakan ada yang perasan gambar aku selepas lari agak kurang ceria (jika dibandingkan dengan gambar Dubai). Apa-apa pun, race kali ini memberi pengajaran berguna, sentiasa bersedia dengan apa jua cabaran dan cuaca, serta never give up.

Terharu bila di garisan penamat, tengok ramai crowds, runners dan sebagainya, encouraging runners lain, bagi kata-kata semangat, untuk push supaya cross finishing line before 6 jam.

Maka, itulah kisah ku di hong kong. Moga bertemu di marathon akan datang.

pada masa ini, masa untuk rest, recovery, rehydrate, and setting a new goal...

#RunGmeRun       



Keputusan rasmi: Just below 6.00 hrs.




Terowong pertama


Sebelum pelepasan


self potrait atas jambatan


ni ala2 menuruni bukit, laju sikit larinya


selepas hampir 6 jam...




menuju penamat, di Victoria Park. sini, best kerana ramai crowds




terowong dasar laut






menuju stonecutter bridge


atas Tsing Ma Bridge




antara motivation yg ada
very hard earned medal
dan....Dim Sum...selepas ber marathon.... (lokasi Islmic Centre Canteen, Wan Chai)

Sunday, 3 February 2013

Melawati 10K

Melawati 10km (8.2km GPS)
Tarikh : 3.2.2013
Tempat: Taman Melawati
Masa: 7.30 am

Dari awal lagi aku daftar larian ini sebagai recovery run selepas Dubai Marathon. Yup, sedari Dubai, aku tak berlari langsung, waima, latihan sekalipun. Rasa sakit lutut ku masih ada. Alasan sangat kan (walhal malas...hahahah)

Larian Melawati ini tiada apa yang menarik selain daripada race course nya yang nyaman dan mendamaikan. Untuk RM53, dan tiada timing chip, serta under distanced, ia agak mahal bagi kos untuk masuk larian ini.

Tapi sebagai pelari, sokongan aku terhadap larian ini tetap ada. Begitu juga dengan pelari-pelari lain. Ramai gak runners yang masuk larian ini, sebagai larian terakhir sebelum cuti tahun baru cina. Dan seperti biasa, jumpa muka-muka pelari yang familiar.

Race bermula jam 7.30 pagi, sebelum bermula, penganjur umumkan yang jarak larian akan berkurangan kerana masalah teknikal race course. Maka, jarak akhir lebih kurang 8.2km. Larian dilepaskan on-time, dan berlari di taman melawati , menghala ke Klang Gates Dam, dan laluan belakang bukit tu, sangat best dan mendamaikan.

Water station pertama, aku rasa ok, bekalan air cukup dan water station kedua, rasanya x cukup air untuk late runners. Dan WS ke dua tu tak berapa jauh dari garisan penamat. Dakara.

Apa-apa pun, aku berlari dengan pace biasa,  hingga ke km3, aku mula buat walk break kerana kaki rasa semacam. Maka, lepas tu, aku lari-jalan-lari, lagi pun takde tekanan dan takde timing chip, maka, berlari secara fun gitu. Haha.

Overall, this Melawati Run just a so-so run for me. The organizer must improve the run (in all areas, water stations with enough water, timing chip, ribbon etc etc) in future. Katanya Sime Darby selaku penaja utama. Haha.

Hingga berjumpa di larian akan datang.

#Run Gme Run




cantik banjaran quartza kt depan tu


sebelum larian dimulakan


tamat, pelari beratur ambil medal dan sijil


bekalan air dan makanan lepas lari , rasanya mencukupi


tepi jalan nk ke Klang Gates dam rasanya

Friday, 1 February 2013

Dubai Marathon 2013

25.1.2013

Ini merupakan marathon pertama aku di luar negara. Memang agak cuak. Dah lah tak berlari apa2 persediaan bila dah sampai di Dubai. Sampai sana pada 24.1, ambil race pack, rehat dan nah, 25.1, berlari marathon.

Bermula jam 7.00 pagi di tepi boulevard berdekatan Burj Khalifa. Permulaan berkabus. Full marathoners rasa ada dalam 2,000 lebih kot. Takde lah sesak sangat.

Bermula sahaja, aku berlari dengan pace sendiri, dengan harapan cuba menamatkan marathon bawah 5jam. Cuaca agak sejuk, dan aku kurang biasa serta rasa macam lambat panas. Berlari dengan bersahaja, tidak pantas, tidak terlalu perlahan hingga ke km21. Sepanjang itu, cuaca berkabus, sesekali cerah dan sejuk. Aku slow jog di setiap water station. First 21km dlm 2:22. Not bad.

Memulakan second half dalam keadaan matahari mulai panas. Yup. Terasa kering. Menghampiri km28, kaki mula rasa lain. Beberapa kali aku terpaksa spray salonpas. Lepas km33, aku mula ubaj sasaran kepada 5:15 kerana terpaksa berjalan beberapa kali, dan terasa kaki sakit (tapi tak seperti mana di Penang - marathon pertama haritu). Bagi mengelakkan aku bosan dan hit the wall, aku berhati2 berlari/slowjog/berjalan. Sambil-sambil tu, capailah juga pisang, cokelat yang dihulurkan oleh supporter di sepanjang race course.

Masuk ke km37, cuaca betul-betul panas. Masa ni dah masuk semula ke area downtown dubai, dan burj khalifa dah terasa makin dekat. Dan makin jauh bila makin berlari. Hehe. Saikologi.

Menuju ke garisan penamat, kaki seperti tiada apa2, bersemamgat untuk menamatkan marathom. Aku berjaya juha menamatkan marathon dalam masa 5:13 (nett).

Berjaya juga misi kali ini.

Secara keseluruhan, Dubai Marathon ini best. World class event. Pelari-pelari elit pun ramai. Dan rasanya semua berlari laju, almaklumlah IAAF Gold Label Road Race.

Urusan REP collection, berjalan lancar dan simple sahaja di Hotel JW Marriot Marquis. Adalah beberapa gerai dibuka kt luar tu. tiada expo segala.

Tp marathon village, lepas lari menarik. Banyak booth dan juga persembahan iringan segala. Tapi aku lepak sini lejap je lepas lari, kerana penat dan cuaca amatlah panas.

Keputusan rasmi, aku dpt 1,228 kategori men, 1,580 keseluruhan. Not bad di percubaan pertama.

Oh ya, sepanjang lari di jalan pantai menuju ke Burj Al Arab tu, tak ternampaklak aku coz ia diliputi kabus. Huhu.

Race course di dubai, amatlah rata, dan cabaran adalah pada kepanasan dan tentunya diri sendiri.

Itulah serba sedikit coretanku mengenai dubai marathon 2013.

Run Gme Run












Sekitar Marathon Village


bersedia untuk berlepas - berkabus cuaca, sejuk dalm 4 darjah masa ni




finishing line

Full Marathon 2017

Gme Marathon Challenge 2017 - My Story  1. Secara rasminya kalendar marathon saya telah tamat untuk 2017. 11 bulan, dengan tamat ...