Tuesday, 17 July 2012

Penerbangan Pertama Malaysia Airlines A380 Ke London

Lama tak updates pasal travel.
Rasa macam skema lak entri ni.

Tarikh : 1 Julai 2012
Tempat: KLIA
Masa: 9 Malam

First to Fly MH A380! Rasa teruja juga. Bakal menjadi antara yang pertama menaiki penerbangan Malaysia Airlines A380 ke London. Aku dan 2 orang teman sebenarnya dah beli tiket untuk penerbangan ini seawal bulan Mac lagi. Harga masa tu berpatutan, jika dibandingkan dengan harga biasa tiket MAS.

Itinerari untuk trip kali ini pun dirancamg seminggu sebelum penerbangan. Memang agak tak bersedia. Hehe.

Tapi keterujaan untuk merasai penerbangan A380 yg pertama MH2 ke London ini memang mengatasi segalanya. Malam itu, kami datang awal ke gate, kerana ada grand send off, siap ada TPM lagi ucapkan tahniah dan bersalaman dengan penumpang.
Malam itu, sebelum penerbangan, kami dijamu dengan makanan yg lazat serta dapat goodies drp Malaysia Airlines dan penaja. Dapat bergambar2 dengan krew dan etc.

Lepas opening speech daripada CeO MAS, pastu ucapan Menteri Pengangkutan dan Perasmian oleh TPM, semua penumpang dijemput masuk ke kabin pesawat.

Wow. Bau segar. Maklumlah kapal baru. Kami dapat seat di main deck. Kira oklah juga kan. Seat di bahagian belakang dekat dengan tangga untuk ke upper deck. Maka, perjalanan 12 jam ke London tidaklah bosan, kerana dapat explore kapal ni kan. Mengenai kabin baru A380 ni, seat untuk kelas ekonomi tidak mengecewakan, more legrooms, skrin IFE yg lagi besar, meal presentation yg menarik. Oh ya, kabin crew MAS yg lelaki mula pakai uniform baru melalui penerbangan ini. Sut kelabu, dan kemeja biru. Oklah jika dibandingkan dengan baju hijau yg lama itu.

Secara keseluruhannya, penerbangan pertama ini meriah, dan tidak mengecewakan.

# lebih gambar di fb saya.


Signage di ruang perlepasan KLIA
kabin ekonomi, main deck
Panel Kelas Ekonomi
Ni masa A380 berkenaan dilimpahi cahaya semasa ketibaan VVIP
LCD skrin yang lebih besar dalam A380
Goodies daripada MAS
View daripada Tail-Camera, gate di London Hethrow
Semasa sampai di Gate27, KLIA

Monday, 16 July 2012

Larian #3: Seremban Half Marathon 2012

15 Julai 2012, Padang Majlis Perbandaran Seremban, 6:30 pagi.

Selepas Ipoh, kali ini aku berlari di Seremban pula. Masih lagi dalam kategori 10km. Tiada sebarang harapan besar, cuma sasaran kali ini adalah untuk menamatkan larian di bawah 60minit.

Sebelum larian, hujan renyai2. Keadaan ini menjadikan larian dalam keadaan nyaman sekali. Laluan larian ada yang berbukit, agak penat sedikit.

Seperti biasa aku berlari dengan pace dan rentak sendiri, di km6 hingga km7 aku mula rasa penat dan sesekali berjalan kaki untuk hilangkan penat dan nak elakkan daripada cramp.

Akhirnya dapat menamatkan larian dengan catatan 56 minit. Seperti biasa dapat finisher medal dan sijil. Satu kepuasan lepas berlari.

Kena perbanyakkan latihan dan tingkatkan milages setiap minggu sebelum aku bersedia untuk menyertai kategori 21.1km a.k.a Half Marathon di masa akan datang.

Jumpa lagi di larian akan datang.
Kepuasan: finisher medal dan certificate
Selepas hujan, sebelum memulakan larian di Dataran Seremban
Penamat
Medal by Royal Selangor
Jam 6.00 pagi

Larian #2: Ipoh International Run 2012

1 Julai 2012, Stadium Indera Mulia, Ipoh.
Seawal 5.30 pagi aku trlah berada di Stadium untuk mendaftar bagi larian Ipoh International Run 2012.
Ini merupakan kali pertama aku berlari di Ipoh. Tiada spesifik target, namun hasrat utama adalah menamatkan larian 10km di bawah 1 jam.
Larian bermula jam 6:45 pagi.
Laluan meliputi taman perumahan, jalan sekitar greentown mall Ipoh dan persekitarannya.
Aku bermula baik, berjaya kekalkan rentak larian, namun, di km8 aku mulai perlahan dan penat. Akhirnya berjaya juga menamatkan larian dengan masa 66 minit. Ini kerana aku terpaksa beberapa kali buat brisk walk selepas km8 dan bagi mengelakkan cramp atau cedera, maka, aku tidak memaksa diri sangat. Janji dapat menamatkan larian dan memperoleh Certificate. Tak dapat medal kerana medal untuk top 200 sahaja. Aku ni dapat nombor berapa ntah. Hahaha.
Yang penting dapat tamatkan larian dengan tidak jauh dari sasaran utama.
Selepas ini aku kena lebih gigih berlatih..
Permulaan
Tamat larian, dapat sijil je. Finisher medal untuk 200 pertama je kot.
Bergerak ke garisan permulaan

Sunday, 1 July 2012

Dim Sum Cafe, Greentown

Semalam berjaya mencuba dim sum di Greentown Ipoh.

Cafe ini mendapat Sijil Halal. Yelah kan, dim sum bukan senang nak jumpa yang halal.

Cafe ini banyak menyediakan dim sum yang beraneka untuk pilihan pelanggan.
Kebanyakan yang berasaskan udang.
Selain dim sum, cafe ini juga menjual mee, nasi dan sebagainya.

Ruang makan di sini selesa. Harga? Berpatutan. Lokasi pun di tengah bandar, di Greentown, tak berapa jaih dari Ipoh Parade.

Kos untuk aku makan semalam adalah RM22. Nanti kalau datang Ipoh bolehlah aku cuba lagi dim sum ini.

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...