Friday, 16 September 2016

PRG GOCARE RUN 2016

PRG GOCARE RUN 2016
TAMAN TASIK DATUK KERAMAT, OFF JALAN JELATEK, KUALA LUMPUR
16 OCTOBER 2016
7:15AM


Ini merupakan larian amal tidak kompetitif bagi mengutip dana bagi organisasi seperti tertera dalam gambar.


Dengan yuran yang berpatutan seperti berikut:
10km | MYR50
5km | MYR50
5km family of 3/4 | MYR100 ,

(1) Pelari berpeluang memenangi cabutan bertuah yang lumayan;
(2) Mendapat t-shirt larian, dan medal penamat selepas larian;
(3) Berlari di laluan yang baharu di Kuala Lumpur (berbanding di lokasi lazim untuk larian-larian lain).

Peserta juga boleh layari  (http://www.gocare.org.my/) untuk menderma. Dengan derma minimum MYR50, peserta adalah layak menyertai larian  PRG GoCare Run 2016.secara PERCUMA. 
Untuk keterangan lanjut dan pendaftaran, vsila lawati  https://mro.myraceonline.com/prgr16/registrations .
Jom kita berlari dan menyumbang.





Thursday, 15 September 2016

SP Half Marathon


10 September 2016
Dataran Zero Jam Besar
Sungai Petani

1. Edisi kali ini lebih besar dan meriah (kali terakhir saya ke SP half pada edisi pertama 2012). Kali ke-5, lebih 700 orang utk kategori half marathon dan lebih 2,500 utk keseluruhan.

2. Cuaca baik. Pelari dilepaskan pada 6:17 am. Elok lepas Subuh. Laluan adalah sama dengan tahun lepas. Melalui jalan SP - Tikam Batu , u - turn di Giant, seterusnya masuk ke kawasan kampung di km12. Laluan menarik di beberapa tempat, dengan sawah pagi di tepi laluan serta panorama Gunung Jerai di kejauhan.

3. WS disediakan setiap 5km. Air mencukupi (seperti dialami saya sepanjang acara), cuma jarak WS agak jauh. Medik juga bersedia di WS. 

4. Trafik di persimpangan utama adalah terkawal. Namun di beberapa jalan seperti berhampiran pasar, agak membahayakan.

5. Ruang penamat yg gah tepi jam besar sungguh mengujakan. Aturan selepas tamat tersusun. Medal, goodies bag (lengkap roti, gula-gula, air mineral), baju penamat dibahagikan dengan selesa. Ruang lapang di kawasan penamat. Van Milo juga disediakan. Oh Milo dari van sentiasa tidak mengecewakan.

6. Prestasi saya? Tamat dengan riang ria 2:28. Gembira. 

7. Pasca larian diisi dengan aktiviti bergambar kenangan bersama rakan2, memberi sokongan kepada pelari-pelari lain menamatkan larian dan seterusnya menyaksikan sesi penyampaian hadiah dan lucky draw.

8. Keseluruhannya, pada hemat saya, SP Half kali ini dianjurkan dengan baik, dengan beberapa penambahbaikan lain di masa hadapan seperti luggage drop, km marker yg lebih banyak dan trafik dikawal menyeluruh.

9. Tahniah dan terima kasih kepada semua. Moga bersua di edisi SP Half yg akan datang.

Kota Kinabalu City International Marathon


Stadium Likas 
3:00 am
4 September 2016

1. Ini adalah edisi pertama KK City International Marathon (KKCIM). Bilangan penyertaan adalah tidak seramai Borneo International Marathon. Cuaca sepanjang marathon adalah baik dan tidak panas seperti biasa.

2. Dengan bilangan pelari FM beberapa ratus sahaja, suasana awal pagi di Stadium Likas agak sepi. Sesi warm up diadakan. Taklimat route diberikan.

3. Laluan KKCIM adalah mirip kepada laluan half marathon BIM. Bermula dari Stadium, menghala ke satu pusingan ke arah bandar KK, kemudian kembali ke stadium seterusnya sambung ke Jalan teluk Likas , dan U-turn sebelum sampai UMS. Buat 2 kali loops ini dan itulah route KKCIM.

4. WS di loop pertama cukup air. Kemudian ada pisang (walaupun mcm dh lebam). Sponge juga ada.
Namun air isotonik agak terhad (tapi di garisan penamat berbotol2 stock). WS di second loop terutamanya bagi yg akhir, air terhad, tiada cup. 
Terdapat independent support station memberikan sokongan kepada pelari dengan chilled coke, mineral dan sweeties.

5. Trafik di beberapa tempat adalah tidak memuaskan. Dengan kuasa tangan anda melintas lah dengan berhati-hati. Laluan Teluk Likas ditutup sepenuhnya beberapa km, kebetulan ada acara berbasikal juga.

6. Atmosfera pada pusingan pertama amatlah sepi. Keadaan sedikit meriah bila ramai telah u-turn pusingan kedua dan bergabung dengan pelari kategori half marathon .

7. Pacers disediakan. Walaupun beberapa ketika pacers berlari keseorangan. KM marker dia tidak consistent , kejap 10km, 17km , 800meter. Tu yang saya perasan.

Prestasi saya?

8. Bermula dengan ikut belon 5 jam sehingga km16. Kemudian ikut belon 5jam30min sehingga km32. Selepas itu saya hanya berjalan kaki memandangkan mood tiada (alasan). Belon 6jam meninggalkan saya di km36. Apalah dayaku nak kejar. Haha. Bermain mathematics, saya hanya walk walk walk hingga pintu masuk stadium . Mengetahui akan over distance , maka, terus lah saya catwalk seadanya.Kemudian barulah berlari di atas trek merah. Seperti BIM, penamat dalam stadium mengujakan.

9. Tamat dengan unofficial time 6:25. Segera bersua dengan rakan2 yg menunggu di garisan penamat. Tahniah dan terima kasih semua.

Lepas FL

10. Ambil kelayakan penamat, medal dan baju. Ada pisang, air teh tin oishin. Wah, 100plus berbotol2 stock kt situ. Tapi Kat WS punya lah susah nak jumpa.

11. Menikmati Milo van selepas lari adalah suatu nikmat. Mungkin tidak ramai yg perasan van Milo itu tersorok kedudukan di luar stadium.

Penutup

12. Penganjuran KKCIM tidaklah terlalu teruk. Mungkin kena lebih promosi dan tidak syok sendiri. Dengan yuran penyertaan yang agak tinggi ( I paid MYR120 for this), KKCIM seharusnya lebih berkualiti. Tiada wow factor. Tetapi penganjuran haruslah bersifat " International".

13. Penganjuran ini boleh diperbaiki di masa akan datang ( kalau ada lagi lah, dan penganjur bersedia ambil kritikan dan pandangan membina). Sijil sepatutnya ecert sudah. Backdrop poster sepatutnya tidak menggunakan Adidas KOTR (kot), seharusnya guna identity sendiri. Lepas itu ada logo IAAF. Hmm

14. Drama REPC harus KKCIM ambil teladan. Untuk pertama kali dalam sejarah penyertaan marathon saya REPC ala-ala kaunter klinik. Kelakar pun ada. Tapi itulah pengalaman kan. Senyum.

15. Maka, episode marathon saya yg ke-40 selesai di KKCIM. Pantas masa berlalu, 40 marathon dalam kurang 4 tahun. Lain marathon Lain pengalamannya. Lain orang lain motivasinya. Kerana larian harus dinikmati.

16. Penghargaan, tahniah dan terima kasih kepada semua rakan sepanjang saya berada di KK. Jumpa di lain masa.

Full Marathon 2017

Gme Marathon Challenge 2017 - My Story  1. Secara rasminya kalendar marathon saya telah tamat untuk 2017. 11 bulan, dengan tamat ...