Sunday, 24 November 2013

Desa Park City Run 2013

Tarikh: 24 November 2013
Tempat: International School, Desa Park City
Masa: 6:40 pagi Jarak: 10km

1. Pertama kali ke Desa Park City (DPC), yang terletak dekat dengan Bandar Menjalara Kepong . Sebelum ini, selalu perasan signboard DPC di puncak bukit, tepi highway Plus. Awal pagi ahad, tiba di DPC dalam jam 6.00 pagi. Ada sesi panaskan badan oleh Fitness First. Runners dah ramai sampai. 5km runners will be flagged off on 6:30 am, and 10km runners on 6;40 am. Acara kids dash dimulakan selepas 8:40 pagi.

2. Kawasan DPC ini, merupakan kawasan upscale di pinggir KL. Maka dalam ini ala-ala kondo mewah, rumah teres dan bangle-banglo premier gitu. Kawasan dia lengkap dengan international school, central park, Waterfront dan sebagainya. Ala kawasan tersendiri dan banyak pokok dan landskap yang menarik.

3. Cuaca pagi ini sangat baik dan nyaman, amat kondusif untuk berlari. Kategori 10km agak ramai juga, dan 6;40 am dilepaskan. Aku mengambil masa dalam 3 minit untuk lintasi timing mat. Laluan membawa ke kawasan dalam DPC, terus membelok ke luar pinggir DPC, jalan Bandar menjalara, sebelum masuk balik ke DPC di pintu menghala ke bulatan nak ke pj/kuala Selangor segala. Masuk dalam DPC semula, laluan agak berbukit, dan hinggalah ke km5++, laluan mendaki. Pergh pace aku amat perlahan semasa mendaki bukit ini. Hinggakan terpaksa beberapa tempat aku berjalan sahaja.

4. Sampai di puncak bukit, u-turn dan masa pace turun bukit, semua laju. Best. Layan sahaja. Laluan terus membawa sekitar waterfront dan tepi kawasan tasik. Sini, laluan flat sahaja. Maka, aku berlari dengan pace bawah 7:00 sahaja untuk segera tamat. Menyedari sub 1hrs sudah jauh dari jangkauan. Dari km8 hingga ke penamat, baru beriya aku berlari. Menamatkan larian dengan 1:08, dan 1:13 (catatan di timing besar kt garisan penamat).

5. Agak gembira dengan prestasi 10km run aku pagi ini. Maklumlah sudah lama tidak berlari 10km beramai-ramai. Lepas tamat, dapat kan medal, segera Q for milo dan cereal. Lepas cooling down, sesi bergambar dengan kawan-kawan. Dan kemudian, lepak menyaksikan kids dash yang meriah. 6. Keseluruhannya, race di DPC ini amat bagus, laluan menarik dan eksklusif. Water station mencukupi, trafik terkawal dan medal serta vest yang cantik tahun ini (bak kata few friends yang dh lari DPC ini tahun lepas.) Tinggal beberapa hari lagi untuk Marathon ke-13 tahun ini. Oh saya gementar. Run Gme Run.



Monday, 18 November 2013

Standard Chartered Marathon Singapore 2013

I am looking forward to conclude My 2013 Marathon Challenge in Singapore on December 1, 2013.

Standard Chartered Marathon Singapore will be my 13 marathon for 2013.  After completing my maiden marathon almost a year ago, I never imagined that I come this far.

I hope to perform well in Singapore, and complete SCMS on high note.

Run Gme Run.

Penang Bridge International Marathon 2013 - My Anniversary Marathon

Penang Bridge International Marathon (PBIM) 2013
17 November 2013
2 pagi

1. Bertolak dari KL sekitar 6 petang. Tiba di Sg Nibong dalam 11 malam. Bersiap dan berehat sekejap sebelum dalam 12.30 pagi bergegas berjalan kaki ke Queensbay. Hujan pada masa ini. Sejuk.

2. Memandangkan dari awal aku sedar bahawa kehadiran ke Penang kali ini amatlah tidak bersedia dan kurang latihan, maka, sasaran yang realisitik ditetapkan iaitu menamatkan marathon dalam cut off time, tanpa kecederaan. Tiba di Queensbay Mall dalam jam 1 pagi, hujan masih turun. Letak bag, kemudian panaskan badan, serta bergambar2, dan ucapan selamat dengan kawan-kawan runner yang ditemui sebelum memulakan marathon.

3. Dalam 1;30 am, CM Penang sampai dan mulakan acara Milo Flames, sebelum melepaskan FM runners pada jam 2.00 am. Semasa ucapan sebelum pelepasan, dimaklumkan bahawa tahun ini ada 4,700 lebih untuk kategori FM, wow, sangat ramai. Dan lebih 47,000 untuk semua kategori.  The biggest marathon in Malaysia, as they claimed. Ini kali terakhir dibuat di jambatan sedia ada. Pada tahun 2014, akan dibuat di Jambatan Kedua.

4. 2 pagi, FM dilepaskan. Nah, beribu-ribu runners, memenuhi jalan nan sempit hingga ke susur menuju  ke U-turn pertama di Seagate. Aku bermula sangatlah perlahan, hinggakan 1km pertama dalam 8:40, dan maintain 8:00 hingga ke km4, u-turn. Pergh, takde kon memisahkan runners yang dah u-turn dan belum u-turn. Sangatlah sesak. Lepas u-turn, hingga ke km8, baru rasa selesa berlari.

5. Melintasi km10, aku buat 1:10, masih ok nampaknya. Bila memasuki jambatan, laluan menjadi makin mental, mengetahui bahawa u-turn berikutnya adalah di km-18, berdekatan depan tol. Maka, berlari lah dengan pace yang cukup-cukup makan untuk sub 6:00. Maintain berlari belakang belon 5:30 hingga ke u-turn. Lepas rehat kejap di km 19, diberi roti, aku tak makan pun. Takde selera. Hanya hirup gel, dan minum air. Sekitar km 20, belon 5;30  mula jauh meninggalkan aku. Hmmm, aku mula agak down dan mental blocked. Mengetahui bahawa perjalanan masih jauh, dan aku mungkin tak dapat nak kejar semula belon itu. Melintasi km21 dengan 2:39. Agak baik.

6. Ketika di km24, aku mula rasa malas dan tak ada mood untuk berlari. Walaupun kaki takde rasa kesakitan melampau, tapi mungkin sebab mengantuk dan penat tak cukup rehat before race, aku jadi malas dan moody. Berhenti makan gel, minum air, tuamkan ais di lutut, serta bergambar-gambar atas jambatan itu. Sebelum meneruskan larian. Cuaca masih sejuk. Maklumlah lepas hujan. Sebenarnya ini amat sesuai untuk berlari. Tapi entahlah, mood aku hilang.

7. Keluar dari jambatan memasuki Jelutong Highway, nah ini lagi satu strectch yang membosankan untuk ke u-turn di km33. Pada masa ini, kelihatan belon 6:00 makin menghampiri. Aku berlari, dan berlari sambil di selang seli dengan berjalan. Hingga ke km 33. Ada surau sementara di situ, rehat dan solat. Makan kismis yang aku bawa, memandangkan terasa amat lapar kt sini. Tak lama lepas itu, belon 6:00 melintasi uturn itu. Dan sesaat itu, aku membuat agakan yang aku akan tamat lebih dari 6:00.

8. Alang-alang lama berehat di km33, aku segarkan balik badan, refuelling dan kembali bersemangat untuk habiskan PBIM ini. Melintasi km34, ada bomba buat pancuran air. Apa lagi, ala2 mandi gitu, maklumlah dah terasa macam zombie sudah. Aku meneruskan lari/jog/walk untuk menghabiskan baki 9km lagi. Pada masa ini, aku membuat agakan yang aku boleh tamatnya dengan 6:15, kalau aku maintain pace sendu-sendu ini. Mengetahui bahawa selepas susur dari jambatan akan sesak dengan 10km runners dan fun run, maka, sedaya upaya aku mempercepatkan diri untuk sampai ke garisan penamat.

9. Hampir 2.5 km ke garisan penamat, aku rasa kasut aku macam lain macam. Lari sikit terus rasa x selesa kat kaki. Bila aku cabut kasut, baru perasan yang ruang belakang tapak tu dah rosak. Apa lagi, larian harus di tamatkan. Dengan beraninya, aku buat apa yang tak pernah aku buat sebelum ini. Berlari berkaki ayam, barefooted with socks. Mengejar untuk tamat dengan 6;15. Memasuki simpang Queensbay, aku berlari-lari hingga ke garisan penamat. Sambil melambai-lambai dan mengucapkan thanks kepada runners/kawan2 yang dah tamat lebih awal yang memberi sokongan di sekitar garisan penamat.

10. Akhirnya, tamat dengan 6;15. Yeay. Walaupun lebih teruk dari tahun lepas. Ia tetap bermakna kerana ini merupakan anniversary pertama bergelar marathoner. Dan semestinya, marathon medal number 13 safely hang around my neck. Lepas tamat, segera beratur ambil baju penamat, medal, dan breakfast. Oh ya, tahun ni ada hashbrown dan sup tomato. Apa lagi dengan hujannya masa tu, aku pulun minum sup tu, lepas tu, minum milo seadanya. Rehat kejap, dan cooling down.

11. Seterusnya adalah sesi bergambar2 dengan kawan-kawan yang masih belum beredar dari Queensbay. Signal phones sucks masa ni. Nak call semua orang pun susah. Puas bergambar, dan bertukar-tukar ucapan tahniah, segera berjalan ke shuttle bus untuk ke komtar.

12. Maka, tamatlah sudah edisi PBIM kali ini. Moga dapat kembali  tahun hadapan di jambatan yang baru. Keseluruhannya, PBIM masih baik dan beberapa perkara perlu dititik beratkan seperti air botol, rasa membazir bila diberikan air botol bukannya dalam cup, kerana, atas jambatan tu aku tengok banyak botol air x luak sangat diletakkan atas barrier. Lepas tu kawalan pemisah untuk 4 km pertama, amatlah sesak. Tak ada kon. Isotonik juga kurang, pisang tak cukup untuk late runners. Medal tahun ini agak cantik dari tahun lepas, walaupun design masih so-so, begitu juga dengan finisher tee. 

13. Jumpa lagi di PBIM akan datang.





Sunday, 10 November 2013

Road to PBIM 2013 - My Anniversary Marathon

T-5 days : Penang Bridge International Marathon 2013

I registered 2xU Run and mycat Tiger Run but i DNS for both run due to injuries.

After 2 weeks with no run, I managed to complete 10km run/jog at Taman Tasik Cempaka yesterday. I felt great and my legs seems to be fine.

I am looking forward to complete  my first marathon anniversary at PBIM later this weekend.

Run Gme Run.

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...