Monday, 30 December 2013

What a wonderful year

2013

Setahun penuh berlari.

42 larian

39 medal

13 Full Marathon
• Dubai
• Hong Kong
• Paris
• Bonn
• Langkawi (Island Ocean Marathon)
• Hatyai
• Sundown Singapore
• Borneo
• Hulu Langat ( River Jungle Marathon)
• Kuala Lumpur
• Putrajaya Night Marathon
• Penang Bridge
• Singapore


8 Half Marathon

• Brooks HM, Bukit Jalil
• Bidor
• Penang Run Series 1
• Penang Run Series 2
• Penang Run Series 3
• Muar Cross Country
• Larian Bendang, Alor Setar
• Ipoh KRI


Priceless moments and wonderful running community.

Moga 2014 yang lebih bermakna.



Sunday, 29 December 2013

Newton Challenge 2013

29 Disember 2013
Bandar Kinrara
6.30 pagi (15km) / 5:30 pagi (25km)

Pertama kali masuk Newton Challenge ini. 15km.

Laluan berbukit di Bandar Kinrara ini sangat best. 

Menamatkan larian dengan 1:48. Oklah kan, maklumlah last event yang disertai adalah pada 8 Dec lalu.

Lepas race, seperti biasa bergambar2 dengan kawan2, bergosip, cerita cerita dan sebagainya. Maklumlah ini larian terakhir 2013.


Overall, penganjuran race ini ok. Cuma lepas race, tiada makanan dan masa aku tamatkan larian, tembikai pun dah abis.

Huhu.
Maka, minumlah 100+ sepuas-puasnya.

Jumpa lagi di larian akan datang.










Wednesday, 11 December 2013

Perak Mount Bujang Melaka Challenge 2013

8 December
Mula: Dataran Majlis Daerah Kampar, Perak
Jarak: 18km

Masa: 8.00 pagi

1. Pertama kali sampai di Kampar pada 7 Disember 2013, Sabtu. Lepas ambil bib di Pejabat Majlis Daerah Kampar, segera ke pekan untuk cari hotel. Pada sebelah malamnya, kembali semula ke MPK untuk makan malam yang disediakan penganjur dan untuk mendengar taklimat pertandingan.


2. Ahad, lepas sarapan pagi dan mendaftar, peserta dilepaskan sekitar jam 8.00 pagi. Sebelum itu ada acara senamrobik. Adalah dalam 500++ orang pelari untuk semua kategori. Dilepaskan secara serentak untuk semua kategori, agak sesak sikit bila laluan memasuki trail.

3. Laluan meliputi 2 km pertama jalan raya, kemudian masuk trail kebun orang kampung, dan seterusnya mendaki hingga ke puncak gunung bujang melaka (1,200m++), dengan jarak dari tempat permulaan adalah dalam 9km. Maka, untuk jarak pergi dan balik adalah 18 km.

4. Memandangkan ini kali pertama aku masuk acara climbathon, strategi adalah untuk sampai ke puncak dalam cut off time. Selain itu, mencari pengalaman serta menghayati kenindahan alam sekitar (macam skema je kan). Haha. Laluan agak menarik, di tepi kawasan air terjun. Seterusnya, bahagian mendaki agak sukar, kerana trails licin, ramai pelari di sesuatu masa, dan terpaksa berhati-hati.

5. Aku sampai di puncak dengan masa 5 minit lagi sebelum cut off time. Pergh, agak penat melampau. Beberapa kali terjatuh dalam lumpur. Best. Seronok juga semasa mendaki, dapat tengok pelari-pelari yang pantas dah mula turun dan berlari merentasi halangan dengan baiknya.

6.  Lepas rehat kejap di puncak, aku segera turun. Perjalanan turun lagi mencabar kerana laluan jadi makin licin, kesan laluan dari semua runners terdahulu. Ada beberapa bahagian, memang agak scary, kalau tersilap atau terlajak, mahunya jatuh ke dalam gaung. Aku berhenti di setiap checkpoint semasa turun untuk menambah air dan hilangkan penat.

7. Menyedari aku antara yang paling lambat dalam pertandingan ini, maka, sasaran utama adalah untuk tamat tanpa sebarang kecederaan serius. Akhirnya dalam masa 7 jam 5 minit, aku berjaya melintasi garisan penamat. Masa sampai itu, semua runners lain dah di khemah, menyaksikan majlis penyampaian hadiah sudah. Hehe.

8. Dapatkan medal penamat, segera minum air dan refresh kan diri. Bergambar-gambar seketika dan seterusnya bersiap untuk segera ke hotel kerana hendak mengejar bas balik ke KL pada petang itu juga.

9. Keseluruhannya, cabaran ini sangat baik. Pengalaman baru diperoleh. Mungkin ini suatu permulaan untuk aku dalam cabaran climbathon akan datang.

Run Gme Run




Standard Chartered Marathon Singapore 2013

1 Dec 2013
Mula/Tamat: Orchard Road/Padang


Masa: 5.00 pagi

1. Datang ke Singapore kali ini untuk menutup cabaran 13 Marathons in 2013 yang aku sasarkan sebelum ini. Sehari sebelum marathon, aku pergi ambil bib di Singapore Expo. Ada lah juga beberapa booth yang menarik dalam expo itu. Tapi tak beli apa-apa pun, sebab agak pricey.

2. Hari marathon. Ambil MRT sekitar jam 3 pagi terus ke Orchard Road. Sampai dah ramai runners. Panaskan badan, bergambar sekejap dan terus masuk ke starting pen. Dilepaskan pada jam 5.00 pagi. Cuaca baik. 

3. Dengan lebih 10K runners untuk FM, agak sesak sepanjang laluan. Laluan dari Orchard Road, membawa ke Downtown Core, masuk ke Esplanade, terus ke F1 Building, terus ke Nicoll Highway dan terus ke ECP dan buat u-turn di km21.5 dalam ECP dan patah balik hingga ke belakang golf field berdekatan marina barrage. Kemudian masuk ke dalam garden by the bay - kawasan ini cantik kerana nampak mercu utama Singapore seperti Singapore Flyers dan bangunan kasino  yang berangkai 3 tu. Seterusnya masuk ke area esplanade dan terus ke penamat di Padang.

4. Prestasi larian aku? Dengan berhenti di semua water station, dan beberapa kali walk break, aku melepasi 21km pertama dalam hampir 3 jam. Seterusnya di dalam ECP tu, memang lari kejap, kemudian jalan. Rasa macam tiada mood untuk menamatkan cabaran. Walau bagaimanapun, menuju ke penamat, berjaya juga aku habiskan dengan 6:26. Memang timing tidak cantik. Apa-apapun janji tamat.

5. Lepas tamat, dapatkan medal, finisher tee, bergambar-gambar, kemudian rehat di runners tents. Seterusnya, segera kembali ke hostel untuk pulang ke KL.

6. Keseluruhannya, SCMS ini ok, dan aku suka part energy gel yang banyak giler, hehe. Cuma, agak sesak di beberapa bahagian, dan course secara relatifnya adalah rata.

Maka lengkaplah sudah cabaran 13 marathon untuk tahun 2013

Run Gme Run.




Full Marathon 2017

Gme Marathon Challenge 2017 - My Story  1. Secara rasminya kalendar marathon saya telah tamat untuk 2017. 11 bulan, dengan tamat ...