Monday, 17 February 2014

NM Galaxy Road Run 2014 - Series 1

16 Februari 2014
Taman Tasik Titiwangsa
6:45 am
12km (11.5 km GPS)

1. Siri 1 dari empat siri. Penganjur NM run ini adalah baharu. Seawal pengambilan bib pada hari jumaat sudah kelam kabut. Huhu.

2. Fast forward to race day, sesi dimulakan dengan senamrobik dalam gelap. Alasan penganjur lampu limpah mengalami masalah teknikal.

3. Berikutnya, tanpa pengumuman jelas, peserta dilepaskan dalam jam 6:50 am. Maka, kelam kabut kerana ramai yang tidak bersedia dan ada yang kategori lain berlepas dalam masa yang sama.

4. Laluan larian membawa 2km pusing taman tasik titiwangsa, seterusnya keluar ke jalan tun razak dan buat u-turn selitar selepas menara celcom. Part ini yang aku suka, kawalan trafik yang bagus, laluan ditutup sepenuhnya. Nah, 3 lorong milik runners. Berlatar belakangkan klcc dan menara kl, aku berhenti bergambar kejap atas jalan ni. Hehe. Seterusnya, lepas u-turn, laluan ke bulatan jalan pahang, teringat strecth scklm bila lalu depan ijn, pustakaan negara, ib, flat pekeliling. Dari pekeliling laluan diferuskan ke u turn di jalan mahameru. Sempat aku naik atas divider, hi-5 kan fast runners. Ni yang best bila laluan ada uturn. Boleh tgk fast runners dan boleh beri sokongan juga kepada runners di belakang kita.

5. Water station di uturn mahameru menyediakan gatorade yang banyak (clap2) best. Dari uturn terus berlari ke simpang masuk di tepi IB dan berlari beberapa ratus meter ke garisan penamat 1:14 dan gps 11.5km, itulah catatan di polar watch aku. Huhu. Not bad, as I stopped many times during race for photos and chit chat with fellow runners. Hehe.

6. Medal collected and q for water and bread soon after crossed finish line. Rested for a while and I went to support a friend for her first 12km run. Managed to pacing her last 1.5km. Yeay.

7. Seterusnya, sesi bergambar dengan rakan2 yang ada. Berkongsi ucapan tahniah dan cerita2. Oh inilah part yang aku suka bila lepas lari.

8. Keseluruhannya, penganjur kena tingkatkat mutu penganjuran di siri berikutnya. Tarikan utama mungkin medal yang bercantum2, serta jarak pelbagai dari siri ke siri, NM run sesuai untuk newbie dan semua runners sama ada untuk bersedia ke jarak HM mahupun bersosial.

9. Pro: gatorade, medal, traffic management, sesuai untuk bersosial. Cons: permulaan kelam kabut, no mic, toilet sikit, post race q panjang, no milo, prize giving lepas lucky draw - kesian tgk winners coz runners dah kosong kerana cuaca panas.

Jumpa lagi di siri akan datang.















Yam Tuan Antah Mount Datuk Challenge 2014

26 Januari 2014
Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan
8.00 pagi

1. Ini merupakan cabaran gunung yang kedua buat aku selepas gunung bujang melaka pada disember. Tiba di hutan lipur gunung datuk pada Sabtu.

2. Petang Sabtu, ambil bib, dengar taklimat, dan seterusnya bermalam di kaki gunung bersama rakan-rakan. Dinner disediakan penganjur.

3. Pagi ahad, lepas sarapan, bersiap-siap untuk cabaran. Dimaklumkan bahawa penyertaan kali ini lebih daripada 600 orang. Meriah.

4. Sekitar 8 pagi, selepas bacaan doa dan nyanyian Negaraku, peserta dilepaskan. 2 km pertama adalah dari ruang parking menghala ke ladang kelapa sawit, masuk jalan kampung dan seterusnya masuk ke trail mendaki gunung datuk.

5. Awal-awal pendakian aku dah mula merasa penat. Laluan mendaki berbatu, terus sampai ke puncak gunung datuk. Dalam laluan, terdapat beberapa kawasak landai untuk melepaskan lelah. Lalaun berbatu, dan beberapa tempat licin memerlukan berhati-hati.

6. Water station pertama di puncak gunung datuk. Aku tiba di puncak sekitar 2jam. Seterusnya dari puncak, larian disambung ke gunung rembau. Checkpoint terakhir dan seterusnya patah balik.

7. Selepas 4j02m, aku berjaya menamatkan cabaran. Penat dan puas.

8. Lepas tamat, dikalungkan medal, seterusnya menikmati makan tengah haro, bergambar2 dan tengok penyampaian hadiah dan lucky draw.

9. Keseluruhannya, penganjuran sirlit gunung negara- Yam Tuan Antah Mount Datuk Challenge 2014 ini adalah baik.





GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...