Monday, 17 February 2014

Yam Tuan Antah Mount Datuk Challenge 2014

26 Januari 2014
Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan
8.00 pagi

1. Ini merupakan cabaran gunung yang kedua buat aku selepas gunung bujang melaka pada disember. Tiba di hutan lipur gunung datuk pada Sabtu.

2. Petang Sabtu, ambil bib, dengar taklimat, dan seterusnya bermalam di kaki gunung bersama rakan-rakan. Dinner disediakan penganjur.

3. Pagi ahad, lepas sarapan, bersiap-siap untuk cabaran. Dimaklumkan bahawa penyertaan kali ini lebih daripada 600 orang. Meriah.

4. Sekitar 8 pagi, selepas bacaan doa dan nyanyian Negaraku, peserta dilepaskan. 2 km pertama adalah dari ruang parking menghala ke ladang kelapa sawit, masuk jalan kampung dan seterusnya masuk ke trail mendaki gunung datuk.

5. Awal-awal pendakian aku dah mula merasa penat. Laluan mendaki berbatu, terus sampai ke puncak gunung datuk. Dalam laluan, terdapat beberapa kawasak landai untuk melepaskan lelah. Lalaun berbatu, dan beberapa tempat licin memerlukan berhati-hati.

6. Water station pertama di puncak gunung datuk. Aku tiba di puncak sekitar 2jam. Seterusnya dari puncak, larian disambung ke gunung rembau. Checkpoint terakhir dan seterusnya patah balik.

7. Selepas 4j02m, aku berjaya menamatkan cabaran. Penat dan puas.

8. Lepas tamat, dikalungkan medal, seterusnya menikmati makan tengah haro, bergambar2 dan tengok penyampaian hadiah dan lucky draw.

9. Keseluruhannya, penganjuran sirlit gunung negara- Yam Tuan Antah Mount Datuk Challenge 2014 ini adalah baik.

No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...