Monday, 17 February 2014

NM Galaxy Road Run 2014 - Series 1

16 Februari 2014
Taman Tasik Titiwangsa
6:45 am
12km (11.5 km GPS)

1. Siri 1 dari empat siri. Penganjur NM run ini adalah baharu. Seawal pengambilan bib pada hari jumaat sudah kelam kabut. Huhu.

2. Fast forward to race day, sesi dimulakan dengan senamrobik dalam gelap. Alasan penganjur lampu limpah mengalami masalah teknikal.

3. Berikutnya, tanpa pengumuman jelas, peserta dilepaskan dalam jam 6:50 am. Maka, kelam kabut kerana ramai yang tidak bersedia dan ada yang kategori lain berlepas dalam masa yang sama.

4. Laluan larian membawa 2km pusing taman tasik titiwangsa, seterusnya keluar ke jalan tun razak dan buat u-turn selitar selepas menara celcom. Part ini yang aku suka, kawalan trafik yang bagus, laluan ditutup sepenuhnya. Nah, 3 lorong milik runners. Berlatar belakangkan klcc dan menara kl, aku berhenti bergambar kejap atas jalan ni. Hehe. Seterusnya, lepas u-turn, laluan ke bulatan jalan pahang, teringat strecth scklm bila lalu depan ijn, pustakaan negara, ib, flat pekeliling. Dari pekeliling laluan diferuskan ke u turn di jalan mahameru. Sempat aku naik atas divider, hi-5 kan fast runners. Ni yang best bila laluan ada uturn. Boleh tgk fast runners dan boleh beri sokongan juga kepada runners di belakang kita.

5. Water station di uturn mahameru menyediakan gatorade yang banyak (clap2) best. Dari uturn terus berlari ke simpang masuk di tepi IB dan berlari beberapa ratus meter ke garisan penamat 1:14 dan gps 11.5km, itulah catatan di polar watch aku. Huhu. Not bad, as I stopped many times during race for photos and chit chat with fellow runners. Hehe.

6. Medal collected and q for water and bread soon after crossed finish line. Rested for a while and I went to support a friend for her first 12km run. Managed to pacing her last 1.5km. Yeay.

7. Seterusnya, sesi bergambar dengan rakan2 yang ada. Berkongsi ucapan tahniah dan cerita2. Oh inilah part yang aku suka bila lepas lari.

8. Keseluruhannya, penganjur kena tingkatkat mutu penganjuran di siri berikutnya. Tarikan utama mungkin medal yang bercantum2, serta jarak pelbagai dari siri ke siri, NM run sesuai untuk newbie dan semua runners sama ada untuk bersedia ke jarak HM mahupun bersosial.

9. Pro: gatorade, medal, traffic management, sesuai untuk bersosial. Cons: permulaan kelam kabut, no mic, toilet sikit, post race q panjang, no milo, prize giving lepas lucky draw - kesian tgk winners coz runners dah kosong kerana cuaca panas.

Jumpa lagi di siri akan datang.No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...