Sunday, 24 November 2013

Desa Park City Run 2013

Tarikh: 24 November 2013
Tempat: International School, Desa Park City
Masa: 6:40 pagi Jarak: 10km

1. Pertama kali ke Desa Park City (DPC), yang terletak dekat dengan Bandar Menjalara Kepong . Sebelum ini, selalu perasan signboard DPC di puncak bukit, tepi highway Plus. Awal pagi ahad, tiba di DPC dalam jam 6.00 pagi. Ada sesi panaskan badan oleh Fitness First. Runners dah ramai sampai. 5km runners will be flagged off on 6:30 am, and 10km runners on 6;40 am. Acara kids dash dimulakan selepas 8:40 pagi.

2. Kawasan DPC ini, merupakan kawasan upscale di pinggir KL. Maka dalam ini ala-ala kondo mewah, rumah teres dan bangle-banglo premier gitu. Kawasan dia lengkap dengan international school, central park, Waterfront dan sebagainya. Ala kawasan tersendiri dan banyak pokok dan landskap yang menarik.

3. Cuaca pagi ini sangat baik dan nyaman, amat kondusif untuk berlari. Kategori 10km agak ramai juga, dan 6;40 am dilepaskan. Aku mengambil masa dalam 3 minit untuk lintasi timing mat. Laluan membawa ke kawasan dalam DPC, terus membelok ke luar pinggir DPC, jalan Bandar menjalara, sebelum masuk balik ke DPC di pintu menghala ke bulatan nak ke pj/kuala Selangor segala. Masuk dalam DPC semula, laluan agak berbukit, dan hinggalah ke km5++, laluan mendaki. Pergh pace aku amat perlahan semasa mendaki bukit ini. Hinggakan terpaksa beberapa tempat aku berjalan sahaja.

4. Sampai di puncak bukit, u-turn dan masa pace turun bukit, semua laju. Best. Layan sahaja. Laluan terus membawa sekitar waterfront dan tepi kawasan tasik. Sini, laluan flat sahaja. Maka, aku berlari dengan pace bawah 7:00 sahaja untuk segera tamat. Menyedari sub 1hrs sudah jauh dari jangkauan. Dari km8 hingga ke penamat, baru beriya aku berlari. Menamatkan larian dengan 1:08, dan 1:13 (catatan di timing besar kt garisan penamat).

5. Agak gembira dengan prestasi 10km run aku pagi ini. Maklumlah sudah lama tidak berlari 10km beramai-ramai. Lepas tamat, dapat kan medal, segera Q for milo dan cereal. Lepas cooling down, sesi bergambar dengan kawan-kawan. Dan kemudian, lepak menyaksikan kids dash yang meriah. 6. Keseluruhannya, race di DPC ini amat bagus, laluan menarik dan eksklusif. Water station mencukupi, trafik terkawal dan medal serta vest yang cantik tahun ini (bak kata few friends yang dh lari DPC ini tahun lepas.) Tinggal beberapa hari lagi untuk Marathon ke-13 tahun ini. Oh saya gementar. Run Gme Run.No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...