Sunday, 16 June 2013

Muar Cross Country 21KM

Tarikh: 16 Jun 2013
Tempat: Chung Hwa School Muar (Mula/Tamat)
Pelepasan: 6:30 pagi
Jarak: 21km

Pertama kali aku sampai ke Muar.
Teruja juga untuk berlari di sini, tambahan pula race course ada meliputi trails.

Ambil bib pada Sabtu, kemudian bersiar-siar di bandar Muar. Makan2. Rehat.

Fast forward ke race day, seawal subuh aku dah berada di Masjid Sultan Ibrahim. Cantik masjid ini. Selesai tunaikan kewajipan, terus ke sekolah Chung Hwa.

Runners dah ramai, semua teruja dan bersiap sedia. Emcee maklumkan ada dalam 500++ runners, termasuk 100++ dari Singapore (dengan Mohan menjadi inspirasi ramai juga hadir di muar).

Jam 6.30 pagi, larian dilepaskan. No timing chip, no worries, this race is for fun. Berlari memasuki jalan raya yang tidak sibuk di awal pagi. Laluan jalan merentasi desa2 ini sungguh mendamaikan. 
KM9, di water station telah disajikan denhan air cola. Pergh, segar rasanya.

Memasuki km9.5, laluan di tepi sungai (ada bot2 nelayan tersadai krn air surut). Trails bermula di sini. Laluan di jalan tanaj merah, sambil menyaksikan tali air, pokok kelapa, bakau dan sebagainya.
Kemudian melalui kawasan kandang lembu. Wah menarik.

Laluan diteruskan ke jalan desa, km13-15, lalu di celah2 rumah desa. Kelihatan pokok2 buah2an di sekitar. Kalau musim buah ini harus best.
Km15.5 masuk dalam trail dusun, cross rumput2 segar di situ. Jumpa kandang kambing pula.

KM16 - 17, melalui kawasan tanah liat. Wah makin menarik laluan race ini. Ada satu kawasan tu, kelihatan kanak2 ceria lepak di atas jambatan. Serta bot-bot di sungai itu. Oh ya sungai tu terus mengalir ke laut. Nampak di satu kawasan, laut terbentang.

Km17-18, laluan jalan kecil desa. KM18- penamat, kembali ke jalan besar dan menghala ke sekolah, garisan penamat. Sekitar km20, disajikan milo ais oleh volunteer. Segar. Dan terus bersemangat untuk tamatkan larian.

Selepas 2:54, berjaya juga aku menamatkan larian. Dikalungkan medal penamat bernombor 304. placing kira ok lah kan. hehe.
Dari segi masa, memang agak slow, namun, puas dapat enjoy setiap km di Muar ini. Dah namanya race for fun seekers kan. Haha.

Hospitaliti diteruskan dengan air kelapa, otak2, kuih muih, tembikai, nasi beriyani. Wah memang terbaik penganjuran race ini. Puas dapat makan macam2 lepas lari.

Seperti biasa, lepas itu, bergambar2 kenangan dan bersiap untuk tinggalkan tapak larian dengan kenangan ini.

Keseluruhannya, Muar CC 21km ini terbaik dari semua segi, marshal, race course, water stations, medic, post race hospitality semua terjaga.

Pastinya akan kembali lagi untuk berlari di Muar.

Hingga bertemu di larian akan datang.

#Run Gme Run









No comments:

Post a Comment

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...