Sunday, 29 June 2014

Half Year Review: January - June 2014

Januari – Jun 2014


19 events disertai dalam dan luar negara, jarak 4.2km hinggalah 42.195km. Selain itu, terdapat 2DNS (Tokyo dan Sundown JB). 6 bulan pertama 2014, hampir sama dengan 6 bulan pertama 2013 (21 events).

6 FM
4 HM
9 lain-lain jarak seperti 4.2km, 10km, 12km, climbathon, towerthon dsbnya.

Berkesempatan jadi sukarelawan untuk 1 event, dan berharap dpt berpeluang lagi di masa akan datang.

Yang pasti larian syok sendiri latihan agak meningkat berbanding thn lepas. 6 bulan pertama yang seronok, bertemu dengan ramai rakan yang semuanya awesome. Berjuta kenangan, bersulam keseronokan runcation dalam dan luar negara.


Berdasarkan pengalam an peribadi, di mana setiap event ada makna dan objektif tersendiri, dan ianya subjektif kepada setiap individu lain.


Gme’s Choice untuk 6 bulan ini adalah seperti berikut:
Acara Pilihan:
King of Bukit Larut, Taiping : hospitaliti terbaik, race course yg cantik dan bukit mencabar, bilangan peserta yang tidak terlalu sesak.


Larian Amal Pilihan: Autism Run


Marathon Pilihan:


1. Rotterdam Marathon : tidak terlalu sesak seperti di Paris (sekadar perbandingan, tapi Paris berada di kelas tersendiri – perbandingan ini dibuat berdasarkan pengalaman saya di Paris 2013, IAAF Gold Label Event, support system yang mencukupi dan lengkap.


2. Hatyai; pre- and post marathon yang meriah, sesuai destinasi makanthon sebelum/selepas berlari, walaupun race course agak bosan, keperluan utama runners seperti WS semua lengkap.

3. Borneo; satu lagi destinasi makanthon yang best, race course menarik, Cuma tahun ini seperti juga tahun lepas beberapa WS tidak cukup/tiada air. Namun, Borneo menjadi pilihan kerana pertama kali saya berjaya menjadi pacer untuk rakan larian menamatkan marathon buat kali pertama.


Penambahbaikan Pilihan:


NM Galaxy Road Run Series 2 ; Berjaya meningkatkan kualiti penganjuran berbanding dengan series 1


Acara Perlu Penambahbaikan (Merangkap Acara Bukan Pilihan)


1. Melaka River International Marathon; event ini sangatlah “Taiping International Marathon” 2012 – mujur dia tak bagi air POP je sebagai ganti WS xde air. Komen lain rasanya sama seperti komen-komen yang ada dif b page mereka (tu pun kalau mereka tak delete mcm lagi satu event yg juga bukan pilihan)
2. Kuantan HM – event ini mmg sangat “epic” teringat komen-komen runners yg beri cadangan di ‘delete di page tersebut. Memang race course dia menarik, namun, seawall WS pertama dah tak de air, trafik control teruk dbsnya. Komen-komen lain boleh rujuk dif b event ni, tupun kalau dia x delete abis.


Acara Trail Pilihan: Maeps Mardi Trail Running 2014, satu-satunya event trail saya 6 bulan ini.


Acara Climbathon Pilihan.


1. Gunung Datuk Challenge; pertama kali mendaki gunung datuk
2. Climb For Green, Penang Hill; pertama kali daki bukit bendera Penang.

Walau apapun, outcome daripada setiap event, keseronokan larian adalah saat kebersamaan dengan rakan-rakan. Kerana larian harus dinikmati bersama.

Menginjak ke separuh tahun ke-2, saya harap moga terus mendapat/memberi inspirasi kepada/daripada rakan-rakan lain untuk terus memeriahkan dunia larian. Impian terus menyala untuk mencuba "beyond 42.195km" buat kali pertama. Moga diberikan nikmat kelapangan dan kesihatan.


XOXO


Kelihatan di situ medal KL Towerthon sangat besar dan solid.

No comments:

Post a Comment

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...