Monday, 24 August 2015

Kuching Marathon 2015

16 Ogos 2015 


Padang Merdeka 
Kuching 
3:00 am

1. Tahun ini, penyertaan lebih ramai untuk FM (dan semua kategori). Meriah. Lebih ramai muka familiar ditemui di KM2015 tahun ini. 

2. Cuaca pagi Ahad adalah baik. Kondusif untuk berlari. Laluan KM2015 adalah lebih kurang macam edisi pertama thn lepas. Kebanyakan bahagian di laluan 42km adalah lurus, rata dan menemui bulatan terbesar. Terdapat beberapa kawasan mendaki, beralun, secara minimum. - jambatan / flyover.

3. Tiada kompang tahun ini. Namun, pelari disokong oleh penduduk setempat, dan juga terdapat kumpulan sorak di beberapa lokasi. Di garisan penamat, ada kumpulan gong , tarian singa menyambut pelari-pelari.

4. WS mencukupi air (walaupun diberitakan dibeberapa stesen air berkurangan untuk pelari terkemudian). Kawalan trafik baik di sesetengah tempat, namun tidak semua. Menuju ke garisan penamat, trafik sesak, terpaksa berhati-hati supaya tidak terjadi apa-apa. Terdapatnya sambutan hari koperasi negara di tebingan sungai sarawak, maka, agak sesak.

5. Terdapat 2 stesen sokongan oleh pelari-pelari. Sedap tembikai dan aiskrim. Atmosfera 2 kilometer terakhir, sebenarnya mengujakan, bermula dari padungan, hingga ke waterfront, terdapat juga pelari/orang ramai memberikan sokongan. Terima kasih. 

7. Agak bersilang flow di garisan penamat, di mana 42km masuk belah kiri, menuju ke belah kanan arca penamat. Dan 5km, masuk dari belah kanan, menuju ke belah kiri.

8. Penamat diberikan item-item kelayakan, disediakan makanan dan air revive. Tiada Milo tahun ini. Namun, tetap meriah. 

9. Prestasi saya: Tamat dengan jam besar menunjukkan 5:19. Gembira, tamat dengan riang tanpa kecederaan. Disambut dengan nyanyian hari lahir oleh rakan-rakan. Terharu. Saya sempat berhenti beli nescafe di 7E, toilet break di petronas, rehat dan bersorak-sorak di km39. Beroleh keriangan adalah suatu menyeronokkan.

10. Seterusnya berada di kawasan FL, memberikan sokongan kepada rakan-rakan yang masih berjuang, disamping saling tukar ucap tahniah, berkenalan dan bergambar-gambar. Berada di FL hingga ke 7:30 hrs (cut off 6:30hrs). Sesi diakhiri dengan jamuan makan tengah hari. Terima kasih sahabat-sahabat yang sediakan kek hari lahir.

11. Selesai marathon hari lahir saya merangkap marathon ke #31. Tahniah kepada semua. Walau apa jua keputusannya, sama-sama kita jadikan motivasi untuk cabaran mendatang. 

12. Berharap dapat kembali ke Kuching untuk edisi 2016, pada 14 Ogos 2016 dan dengan penganjuran keseluruhan yang lebih baik daripada 2015.

Untuk pengalaman 2014 click di SINI


Gambar, click di SINI 

No comments:

Post a Comment

2018

Selesai acara-acara 2018. 1 06-Jan-18 Putrajaya   Watergate   16HR 2 21-Jan-18 TwinCity   Marathon 3 24-Feb-18 UiTM   Ul...