Monday, 26 May 2014

King of Bukit Larut

20/4/2014

King of Bukit Larut
21km
Taiping
7:30 pagi

1. Ini adalah merupakan acara yang saya nantikan sekembali dari Rotterdam Marathon minggu lepas. Sebuah acara yang berlangsung dengan baik dan berkualiti.

2. Seawal pagi, perkarangan kaki bukit larut telah meriah dengan runners, organizer, volunteers dan semua yang terlibat. Kira-kira hampir 300 pelari mendaftar larian ini.

3. Strategi saya hari ini adalah enjoy, having fun walk/hiking/kutuk2 route etc. Haha. Sebelum dilepaskan sekitar jam 7:30, sesi wajib adalah bergambar serta beramah mesra dengan runners/organizer/volunteer yang ada. Meriah.

4. Dilepaskan. Saya mula mendaki perlahan tetapi riang, bergambar sana sini sambil saling memotivasikan diri sendiri dan yang lain. Berjalan hingga ke km10.5, dan seterusnya berlari turun. Itulah rencananya.

5. Sungguh cantik dan nyaman cuaca. Flora menghijau, diringi dengan derauan air terjun. Pergh, Berbaloi2 dan hilang penat.

6. Selekoh-selekoh yang banyak di laluan menghala ke bukit larut sungguh menduga fizikal dan mental. Terdapat water station yang mencukupi. Di km 10, disediakan tembikai dan kek pisang. Wow Sedap. Keadaan berkabus seketika di atas itu menambahkan dramatic suasana.

7. Laluan turun lebih mencabar, memerlukan anda mengawal brek kaki anda sewajarnya kerana tarikan gravity yg kuat. Haha. Seronok bila berlari turun, hilang penat mendaki naik. Tiba di garisan penamat dengan 3:06.

8. Post race hospitality terbaik, nasi lemak, cendol free flow, 100 plus, tembikai. Memang mengenyangkan. Lepak2 beramah mesra dengan finishers yang ada, dan seterusnya memberikan sokongan kepada King/Queen yg masih berjuang di bukit larut.

9. Keseluruhannya, acara yang menarik. Tahniah kepada anda semua yang menamatkan cabaran dan bergelar Kings/Queens of Bukit Larut 2014. Anda semua adalah hero/heroin.

10. Ucapan sekalung tahniah kepada penganjur Pacat Adventure Team serta AJK-AJK berkaitan, volunteers, pihak keselamatan dan semua yang menjayakan cabaran yang menarik ini.

Album penuh di fb:No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...