Sunday, 8 September 2013

Mens Health & Shape Night Run 2013


7 September 2013 (Sabtu)
8.00 malam
Istana Kehakiman (POJ), Putrajaya
Jarak: 12km

Seperti biasa larian ini mendapat liputan media dan publisiti meluas. Berdasarkan review daripada tahun lepas, race ini sold out bagaikan pisang panas. Diberitakan lebih 7,000 orang runners untuk semua kategori malam itu.

Kitaorang sampai di Putrajaya dalam 7.00 malam. Bertolak dari Bangi, lepas hujan lebat. Putrajaya pun baru lepas hujan.
Bersiap, dan solat magrib, kemudian bersedia ke starting pen. wah sudah penuh orang. Terpaksa zigzag mencari ruang dihadapan agaka dapat berlepas dengan baik. Jumpa muka familiar, ucap selamat antara satu sama lain.

Jam 8.00 malam, race dilepaskan. Nah, semua orang berlari speeding mode. Sesak. Terpaksa mencelah untuk mendapatkan ruang dan berlari dengan pace selesa. Hingga ke WS pertama, km3, aku berasakan aku berlari terlalu pantas untuk pace aku. Hasilnya sudah mengah lepas itu.

Dari PICC, menyusul keluar ke jalan highway yang super boring n panjang sebelum masuk semula ke persimpangan taman warisan -  jalan ke presint 2.

Cuaca sepanjang route adalah baik, dan kurang panas sangat. Maklumlah dah hujan sebelum itu, tapi masih rintik2 di beberapa ketika. Aku berlari dan berhenti di setiap WS, sambil2 itu, dengar macam2 celoteh runners yang lain, bergegas mengejar medal yang terhad kepada 1000. Memang aku merasakan race ini sangat kompetetif dan tersangatlah pantas. Aku selalu berlari pace santai, pace marathon dalam race 12km, tapi tidak malam ini. Kerana harus pantas untuk mengejar limited medal itu.

Memasuki persimpangan ke Wisma Putra, kelihatan KM marker menunjukkan ada 3km lagi. Maka, terpaksa berlari juga walaupun penat. Beberapa ketika terpaksa berjalan. 

Dan menuju ke persimpangan NRE - Presint 2 - garisan penamat, aku merasakan makin ramai runners yang berdekatan dan semua all-out. Maka, aku pun gigihlah berlari dan berlari. Melintasi garisan penamat dalam 1:18, dan diberikan kad #600. Terharu masih top 1000.

Lepas itu, beratur ambil medal, makan pisang, minum air, yogurt segala. Kemudian ambil goodies bag. 

Hujan mulai turun lepas itu. Maka, terpaksa cari tempat berteduh sementara menunggu runners yang lain sampai. Sambil2 tu, pusing gerai yang ada seperti Skechers, Persinkdol, Nandos dan sebagainya.

Lepas semua runners sampai, seperti biasa bergambar2 untuk kenangan serta sambung cerita pengalaman masing2. Walaupun ada rakan2 yang tidak top1000, tetap diucapkan tahniah kepada mereka kerana menghabiskan larian.
* keputusan: 598 / 2097
  1:17:42 , 1:16:28

Jumpa lagi di larian akan datang.

PS: Lepas ini kena lebih pantas dan banyak latihan untuk larian kompetetif bawah 15km seperti ini.


Medal untuk mens open, terhad kepada 1000 terawal

muka ceria lepas dapatkan limited medals

Beribu2 sudah di hadapan starting pen

Posing lepas lari

Posing wajib lepas lari

Hasil dalam goodies bag . Macam2, siap ada kondom meh!

No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...