Saturday, 20 October 2012

BSN Putrajaya Night Marathon 2012

Tarikh: 20.10.2012
Masa: 8.20 mlm
Tempat: Dataran Putrajaya
Jarak: half marathon 21.195km (dan ada kategori 42km, 10km, 5km fun run)

Ini kali pertama aku berlari half marathon di Putrajaya. BSNPNM merupakan larian malam terbesar di Malaysia. Adalah dianggarkan sekitar 10K pelari masuk BSNPNM ni, termasuk semua kategori fun run, 10km, 21km dan 42km.

Cuaca malam tu adalah sangat bauk. Atmosfera sekitar kawasan permulaan/penamat sungguh mengujakan. Khemah2 luggage, air sebelum larian, khemah2 penaja srmua tersusun dan signage yg kemas.

8.00 malam, peserta 42km dilepaskan. Ramai juga yg masuk full marathon ni.
8.20 malam, peserta 21km dilepaskan. Aku berada di kawasan pertengahan, rasanya beribu juga yang masuk 21km ni. BSNPNM ni ada dua kawasan pelepasan, lagi satu utk zon pelepasan 10km dan fun run.

Aku mengambil masa sekitar 3minit untuk melintasi timing mat. Semasa berlepas, dihiburkan dengan paluan gendang oleh kumpulan gendang kat tepi pelepasan itu.

Mula berlari. Keadaan agak panas dan humid yang tinggi. Memang cepat berpeluh dan dahaga. Aku berlari dengan pace yang agak slow sehingga ke WS1 di bukit PICC tu.
Dari situ, pelari memasuki susur ke jalan besar belakang presint 5/6, sebelum masuk semula ke presint 5/6, Di KM5, WS2, pelari dihiburkan dengan pasukan pancaragam. Lepas masuk susur dan seterusnya menghala ke jambatan depan bukit PICC. Atas tu di KM7, ada WS2 dan pasukan sorak yang memberi sokongan moral.

Laluan seterusnya membawa ke jambatan dan masuk ke jalan lurus ke susur presint 9. Di km10 - km11, aku merasakan kaki aku semacam je. Seterusnya aku buat walk breaks yang pertama sejurus sebelum km12. Disitu, ada WS dan ada pisang. Aku makan pisang, dan seterusnya baru rasa macam segar sikit. Tambahan pula ada kumpulan rebana ubi buat persembahan di situ.

Menaiki jambatan menghala ke bulatan presint 1, terdapat beberapa karektor seperti ironman, batman dsb memberi hi-5 kepada pelari-perlari. Seronok.
Seterusnya, aku rasa macam berlari sangat perlahan hinggakan org yg brisk walk pun rasanya lagi laju aku berlari. Kaki aku makin tak sedap. Maka, aku lari-jalan-lari hingga ke km19. Sepanjang laluan ada watak2 movie jua, kumpulan sorak dan WS yg sentiasa penuh air. Selepas km19 batulah aku kembali berlari dengan pace yang seimbang, mengetahui pada masa ini yg aku tak dapat buat PB, dan masa lari di km terakhir, aku just pikir bk abiskan larian ni, terasa amat seksa sekali.

Aku menamatkan larian sekitar 2:35++ berdasarkan jam timing besar atas penamat tu. Lega rasanya dapat habiskan larian malam ni.
(keputusan rasmi dah keluar, aku dpt 643/1759, Official Time: 2:35:29, Net Time:2:32;21)
Tamat je, terus dikalungkan medal penamat, diberi air, goodies bag, dan baju penamat. Memang cepat, tak perlu beratur pun. Efisien. Aku suka.

Lepas tamat, seperti biasa, cooling down, pastu cari kawan2 dikenali dan bergambar2.

Keseluruhannya, aku enjoy BSNPNM 2012 ni. Bersedia untuk masuk lagi tahun depan.

Pros:

- bagus dari semua segi kot
- laluan di hadapan bangunan2 utama kerajaan sungguh menarik
- laluan luas, tak perlu berhimpit2
- air, tandas, semua mencukupi
- kumpulan sorak, penghibur yang bersemangat memberi sokongan (walaupun aku rasa ada je pelari tak kisah pun sapa yang hiburkan atau tidak)
- post race yang efisien, tak perlu beratur, air banyak, cuma masa aku habis lori milo dah tutup.
- atmosphera yang mengujakan
- km marker yg banyak, di km5, 10, 20 (kot), siap digital skrin lengkap dengan kata2 semangat. Di km2 yg lain, walaupun agak kecil tulisannya, at least ia tetap ada dan dapat memberi petunjuk.
- semburan buih2 di KM15 (rasanya kot) sungguh cool.

Cons:

- rasanya ada sesetengah WS, kawasan agak gelap, di mana bergantung sepenuhnya kpd lampu jalan. Ada juga WS yg kurang volunteer. Tp mereka tetap bersemangat jalan kan tugas.
- PA yg kurang jelas, sekiranya berada di area pelepasan 10km, kerana bunyi burung di pokok2 lagi kuat. Ntahlah, tp aku rasa mmg banyak burung layang2 kot kat pokok tu. hehe


Hingga bertemu di larian akan datang. Dan pastinya kena terus training, training....dan tidak over training..



Bersama medal penamat dan finisher tee
ruang pelepasan 21km/42km. beribu gak runners.
my very first medal from putrajaya
cantiklah jambatan seri saujana ni pada malam hari.

No comments:

Post a Comment

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...