Saturday, 11 June 2016

Perlis Marathon 2016

Stadium Kangar 
12.01 am
29 Mei 2016

1. Edisi kali ini lebih meriah, buat pertama kali Perlis Marathon diadakan (tahun lepas ada 21km sahaja). Penyertaan tahun ini lebih ramai dari tahun lepas. 

2. Suasana malam sebelum pelepasan adalah mengujakan. Pelari dan pengunjung di hiburan dengan band, lagu-lagu dari Thai, Hindi, Gaban semua ada. 

3. Kategori FM dilepaskan pada 12.01am, di ikuti HM pada 12.30 am. 10km dan 5km dilepaskan lepas jam 7am. Cuaca pada 12am - 7am adalah baik, dan selepas 7am hujan renyai, dan lebat selepas 9am.

4. Ruang pelepasan pada tahun ini lebih kemas, banyak barricade disediakan. 

5. Laluan FM adalah dari Perkarangan Stadium menghala ke Jalan Utama Kangar Arau, u-turn di Arau, kemudian masuk semula ke Kangar, bandar , menempuh laluan lurus, dan u-turn di KM33, masuk ke Bandar dan seterusnya tamat di Perkarangan stadium (Rujuk gambar untuk rajah laluan lengkap). 

6. Kawalan trafik adalah sangat baik. Jalan ditutup sepenuhnya untuk pelari. Sangat selesa untuk berlari. 

7. Di sepanjang Jalan Kangar ke Arau, ramai masyarakat setempat hadir ke tepi jalan memberikan sokongan /menyaksikan acara Perlis Marathon. Sungguh meriah. 

8. Laluan di Arau, menarik dengan lampu hiasan. Halaman Istana Arau dibuka untuk pelari selfie /photo stops. I did stopped here. 

9. Terdapat group percussion menghiburkan pelari saat uturn km13. Hilang bosan seketika.

10. Water station adalah sangat baik. Setiap 2km, ada juga sponge di beberapa WS. Pisang dan gels disediakan. Air dan 100plus, ada. Air sirap disediakan di km30, juga laksa. Terdapat pancuran air di km35.

11. km marker disediakan, ia nya jelas dan tepat. 

12. Tamat disediakan nasi kandar, selain snack pack mngandungi roti, air kotak. Ruang penamat lebih tersusun tahun ini. Medal dan baju penamat tidak mengecewakan. 

12. Oh ya, saya tamat dengan jam besar menunjukkan 5:54. Yay dalam COT 6jam.

13. Saya tidak menyaksikan pelepasan 10km dan 5km, kerana pulang rehat dan mengantuk. Sesi lucky draw juga saya terlepas. 

14. Tahniah kepada semua, terutama beberapa rakan FMV pada pagi ini. 

15. Suatu lagi edisi Perlis Marathon yg baik penganjurannya. Tahniah dan terima kasih kepada penganjur, pelari, anggota keselamatan , medik, penyokong dan semua. Jumpa lagi tahun hadapan.

No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...