Sunday, 24 May 2015

Great Eastern Colour My Heart Run / Live Great Run 2015

Dataran Merdeka
Kuala Lumpur 
7 pagi, 24 Mei 20151. Ini merupakan edisi ke-4 saya sertai Live Great Run, salah satu acara 12 km kegemaran saya. Selepas 3 tahun berlokasikan MATRADE, pada tahun 2015, lokasi dibawa ke Dataran Merdeka.


2. Tahun ini terdapat 2 kategori 5km Colour My Heart Run dan Live Great Run 12km. Bilangan peserta tahun ini amatlah ramai, dianggarkan lebih 16,000 menyertai bagi semua kategori. Oh ya, Dataran Merdeka ada sambutan Hari Unesco juga hari ini. Maka, kesesakan berganda.


3. Seperti biasa memilih untuk bertemakan riang riana. Kategori 12km dilepaskan pada 7:00 am, laluan adalah melalui bukit Tunku, di mana kebanyakan pelari sudah mengetahui selok belok laluan berbukit di situ. Bila dan di mana untuk berehat, sekiranya perlu. Terdapat 3 WS disediakan sepanjang laluan 12km.


4. Untuk kategori 5km, terdapat 5 stesen fun berwarna disediakan. Laluan 12km dan 5 bertemu di sekitar selepas km10.


5. Prestasi saya? – Menamatkan larian dengan 1:19. Selepas km 10, saya “disimbah” warna, maka, sampai ke garisan penamat saya berwarna. Seterusnya, apa lagi warna dan warna. Hahahha Meriah. Seperti tahun lepas, ada Milo, dan taufu fa, pisang, revive, mineral water. Oh ya, medal tahun ini adalah so-so saja. Tapi kira oklah kan. Selepas 3 kali dapat medal cantik GE. Haha.


6. Suasana seperti carnival memeriahkan post-race, ada kaunter print selfie, sesi kuiz, zumba dan persembahan artis. Kawasan penamat agak sesak, pabila 5km / 12km runners tiba serentak. Panjang juga barisan beratur. Rujuk gambar.


7. Aktiviti lepas lari seperti biasa, bergambar dengan rakan-rakan. Seronok dalam keribuan pelari, dapat jumpa kenalan baharu, lama dsbnya. Tahniah kepada semua.


8. Keseluruhannya, larian GE kali ini baik dan biasa-biasa sahaja pada saya, di mana 3 edisi terdahulu lebih "Great". Namun, Seronok juga berwarna –warni. Namun, tidak semua boleh terima perkara ini, pabila baju disimbah pewarna. Maka, perkara ini perlu diberi perhatian, begitu juga Q selepas tamat, trafik control dsbnya. Sesak untuk late runners. Medik juga perlu diberi perhatian. 


9. Edisi ke-5? Tengoklah macam mana tahun depan.


XOXONo comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...