Wednesday, 18 April 2012

Keukenhof- The Most Beautiful Spring Garden

Aku kembali ke Keukenhof selepas 5 tahun (kali ini aku dapat tiket percuma masuk ke sini, setelah dapat menerusi fb keukenhof)
Keukenhof, salah satu taman tercantik dunia, pada musim bunga.
Berjuta-juta tulips di sini. Dan semestinya aku suka tgk bunga tulips, kebanyakan percutian musim bunga aku mesti dapat jumpa tulips (di Butchart Garden, Victoria, Kanada, di Teeselaar Tulips Festival, Melbourne, di Floriade, Canberra, Australia)
Terletak kira-kira 30km dari Amsterdam, berdekatan Lisse. Maklumat lanjut di www.keukenhof.nl

Sedikit fakta ringkas Keukenhof (dipetik dari website dia)

What is Keukenhof? 

  • The most beautiful spring garden in the world
  • 32 hectares in size
  • 7 million bulbs planted in more than 1600 varieties
  • More than 7000 kg of annual grass seed
  • 15 kilometres of footpaths
  • 280 benches, 15 fountains and 32 bridges
  • 5 restaurants, 6 souvenir shops and 3 flower bulb sales outlets
  • 30 male gardeners and 1 female gardener


Seperti biasa aktiviti utama di sini adalah pusing-pusing taman tu, bergambar sana sini, people watching dan sebagainya. Nah sehari pun tak puas bila berada di sini. Kali ini tak sempat nak berbasikal ke sekitar Lisse, kerana hujan. Maka, terpaksa datang lagi kan ke sini (alasan sangat). Wah kali ini, terjumpa spesis "Malaysia", cantik dalam beribu yang ada.




 

No comments:

Post a Comment

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...