Thursday, 9 January 2014

Hiking to Kem Pacat, Gunung Nuang, Selangor

4 Januari.


Ni aktiviti adhoc. Dapat sms dari aizat ajak hiking nuang trail.


Terus on pada pagi sabtu.


Pertama kali sampai ke kawasan Pangsun, dan kaki gunung nuang.


Tujuan pagi ini adalah untuk hiking sampai ke kem lolo. Sekali terlajak sampai ke kem pacat. 


Sangat suka hutan buluh pinggir trail di nuang ini. Pokok2 unik pun banyak.


Di km 6, agak terkejut bila terjumpa seekor kura-kura yang enak menjamu selera cendawan.


Beberapa kali tersadung, laluan agak licin kerana lepas hujan.


Sampai di kem pacat, hilang penat, menikmati pokok2 yang unik di kawasan lapang di situ.


Mengelakkan terperangkap dalam gelap, segera turun dari kem pacat selepas berehat seketika.


Deruan air terjun di beberapa lokasi pinggir trail sungguh mendamaikan. Membasahkan muka dan bermain air terjun di situ sungguh menenangkan.


Kira-kira 3km sebelum tamat sampai di pintu masuk. Hujan agak lebat. Bertabahlah kami berlari sambil mengelak kelicinan trail. 


Lepas 5 jam dan 16 km, selamat tiba di pintu masuk.

Suatu pengalaman menarik di nuang trail pagi ini.


Mungkin di masa akan datang saya harus sampai ke puncak nuang itu. 


Itu sahaja pengalaman ke kaki nuang pada hari ini.


Malaysia mempersona.


Selamat tahun melawat Malaysia 2014!









2 comments:

  1. Haii, sya dgn kwn2 dari sabah will join the river jungle marathon kat hulu langat this 5 sep ni.. Since u dah pernah join event ni, boleh tolong rekomen kat mana tempat stay ygpaling dkt dgn event tu? TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh? topik soalan mcm x berkaitan dengan artikel. saya pernah join RJM, tapi saya tak stay situ.

      area hulu langat ada beberapa home stay. rasanya yg paling dekat phonton valley, batu 14 - cuma saya x pasti resort tu masih beroperasi atau tidak.

      Delete

GME MARATHON CHALLENGE 2017

Gme Marathon Challenge 2017 1. Pantas masa berlalu, saya akan meraikan ulang tahun ke-5 penyertaan aktif saya dalam larian pada bulan Jun...