Monday, 7 May 2012

Pulau Bidong

Baru-baru ini berkesempatan ke Pulau Bidong, Terengganu, dari 27 April - 30 April 2012. Aku ke sana atas program teambuilding dengan kerjasama Universiti Malaysia Terengganu (UMT)

Untuk ke Pulau Bidong, hendaklah menaiki bot dari Jeti Merang. Pada masa ini, untuk ke Pulau Bidong hendaklah melalui UMT.

Pulau Bidong ini terkenal dengan penempatan pelarian Vietnam pada masa 1980-an dulu. Banyak tinggalan penempatan mereka dapat dilihat di pulau ini.

Tiada resort atau chalet di pulau ini. Aku menginap di asrama Stesen Penyelidikan UMT.

Pantai dan karang di Bidong boleh dikatakan juga menarik dan tidak terusik. Cuma banyak karangan yang berdekatan dengan pantai telah mati, mungkin disebabkan monsun yang berlaku setiap tahun.

Di sini, seseorang boleh jungle trekking, melihat kawasan tinggalan pelarian Vietnam, dan semestinya mandi-manda serta snorkeling.

Aku sempat buat discover scuba diving, berpeluang melihat karangan di dasar laut yang mengasyikkan. Selain itu, aktiviti snorkeling di Pulau Karah juga menarik dan dapat melihat nemo berenang-renangan.

Aktiviti lain yang menarik adalah mencandat sotong.
Inilah kali pertama aku mencandat sotong. Di tengah-tengah malam, luar pesisir pulau bidong. Dapatlah juga hasil. Seronok tgk gelagat kawan-kawan dalam bot yang beroleng-oleng semasa mencandat sotong.

Oh ya, Pulau Bidong ni dekat je dengan Pulau Redang, dan nampak dari kejauhan Pulau Lang Tengah dan Pulau Perhentian. Semua boleh dialses menggunakan bot.

No comments:

Post a Comment

1/2 Tahun 2018

Selesai selektif separuh tahun 2018 (KPI mengurangkan penyertaan dalam acara rasmi berbanding tahun 2017, berjaya). 11 acara, beribu2 kenang...